Lázcsillapítás

A lázcsillapítás igen fontos, de figyelni kell arra, hogy a láz a szervezet védekezőképességét jelzi. A láz csillapításához lázcsillapítók széles palettája áll rendelkezésre.

A láz a szervezetet érintő külső hatások elleni védekező mechanizmusára utal. Ennek ellenére a lázcsillapítás nagyon fontos, különösen nagy melegben, amikor a test még nehezebben tudja leadni a megtermelt hőt, ezáltal fokozva a láz tüneteinek kialakulását.

Sohasem az a cél azonban, hogy a betegek láztalanná váljanak, hiszen a láz a szervezet védekezőképességét jelzi a külső hatással szemben. Már az 1 fokos hőmérséklet csökkenést is sikernek tekinthetjük, de mindenképpen fontos, hogy a nagyon magas lázat, akár párhuzamosan alkalmazott gyógyszeres és fizikális módszerrel is csökkentsük.

Ennek oka részben a lázgörcs kialakulásának nagyobb veszélye, részben a láz keringést megterhelő hatása, ami súlyos esetben akár keringés összeomláshoz is vezethet.

Sokszor problémát jelent a mechanikus módszerek alkalmazásának nem pontos ismerete, tudnunk kell, hogy a nem megfelelően elvégzett lázcsillapítás sikertelensége nem a módszer hatástalanságát, hanem a kivitelezés nem megfelelő voltát támasztja alá.

Tanácsok lázcsillapítására

Ennek megfelelően a hűtőfürdő alkalmazása kevésbé javasolt, bár nem elvetendő módszer, mert hosszabb idő kell, míg kéz-melegről hűvösre változik a víz hőmérséklete, amit a betegek nem szívesen vesznek.

Fontos, hogy a vizet nem hidegre kell lehűteni, mert a hideg víz, csakúgy, mint a Priznicnél a hideg lepedő, a hőleadásban fontos szerepet játszó kis bőrerek összehúzódását okozza, így megakadályozza az azokon keresztüli hőleadását. Ezért fontos, hogy inkább hűvös, de ne hideg legyen a hűtőfürdőnél alkalmazott víz véghőmérséklete.

A Priznic alkalmazásánál a fürdőlepedő egyik részét megnedvesítjük, majd a levegőben megforgatva „lehűtjük”. Ezután a teljes testet befedjük a lepedővel, kívülre hagyva annak száraz részét. A lepedőt 5 perc múlva levesszük a beteg testéről, a levegőben ismételten megforgatjuk, majd visszahelyezzük a lázas beteg teljes testére.

Ezt a metódust 3-5 alkalommal megismételve biztosak lehetünk benne, hogy egyéb veszély (pl. tüdőgyulladás veszélye) nélkül elérhetjük a láz hatékony csillapítását. Tekintettel arra, hogy nem gyógyszer adásáról van szó, ezt a módszert korlátlanul alkalmazhatjuk a gyógyszeres terápia mellett.

Gyógyszeres kezelések láz ellen

Gyógyszer alkalmazására szájon át vagy kúp formájában adható szerek léteznek, vénás lázcsillapításra egészségügyi személyzet vállalkozhat. A lázcsillapítók széles palettája áll rendelkezésre, de leggyakrabban a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) alkalmazzuk.

Ezek súlyos esetben (kifejezetten magas, 40°C-t meghaladó láz) esetén akár 4 óránként is adhatóak. Mennyiségi előírásuk mindenkor szerepel a gyógyszer tájékoztatókon.


Tünetek

close