Alacsony és magas láz

Az emberek általában nem szeretnek lázasak lenni, mivel többnyire a testhőmérséklet emelkedése valamilyen betegség jelenlétére utal a szervezetben. – ilyenkor egészségünkért küzd a test a megnövekedett hőmérséklettel.

A láz tehát nem betegség, pusztán egy tünet, méghozzá annak a jele, hogy a szervezetünk felvette a harcot a betolakodóval, legyen szó akár gyulladásról, vagy fertőzésről, netán valamilyen sérülésről.

A láz tehát bizonyos szempontból jó jel, hiszen azt bizonyítja, az immunrendszerünk azt teszi, amit tennie kell.

Láz kialakulása

A „belázasodásra” az agy hőközpontja ad utasítást a szervezetnek, és ez olykor stressz vagy komoly nyugtalanság esetén is bekövetkezhet. De megemelkedhet a testhőmérséklet tartós folyadékhiány alatt is. A láz oly módon segíti az immunrendszer működését, hogy a magasabb hőmérsékleten jobban szaporodó fehérvérsejtek számát növeli meg.

Ezzel egy időben a láz képes lelassítani a kórokozókat, így is támogatva a szervezet öngyógyító folyamatait. Bár bizonyos esetekben a nagyon magas, tartós láz az életet is veszélyeztetheti, nem mindig és nem feltétlenül kell a lázat csillapítani. Alaposan mérjük fel, miért lett lázas a beteg, milyen magas a láza és mióta tart az állapot.

Hőemelkedés, alacsony és magas láz

Attól függően, hogy a hónaljban vagy a fülben hány fokot mér a lázmérő, megkülönböztetünk: normál testhőmérsékletet (36,1-37,5 fok), hőemelkedést (37-38 fok), alacsony lázat (38-38,8 fok) és magas lázat (38,8-39 fok). Ha ennél magasabb a testhőmérséklet, akkor már nem lázról, hanem orvosi vészhelyzetről beszélünk, különösen a csecsemők, gyerekek, vagy betegeknél, és akkor, ha a lázat nem sikerül csillapítani.

Magas láz veszélyei

Ugyanis, amíg a láz önmagában nem betegség, csak a szervezet védekezésének biztos jele, addig a nagyon magas láz szervi károsodást okozhat vagy akár az életet is veszélyeztetheti. Azt is fontos megjegyezni, hogy a testhőmérséklet sohasem kőbe vésett szám, környezeti hatások, étrend, sőt a napszak is változtathat rajta. A testhőmérséklet általában a kora reggeli órákban alacsonyabb, mint délután, ezért néhány tizedfokos eltérés miatt nem kell megijedni. Nők esetében a peteérés is hatással lehet a testhőmérsékletre.

A fentiekből megállapítható, hogy a lázat nem is kell feltétlenül csillapítani – 38 fok alatt – hiszen a testhőmérsékletünk tulajdonképpen az egészségünkért dolgozik.


close