Az antibiotikum használatának veszélyei nátha esetén

A nátha az egyik leggyakoribb fertőzés okozta megbetegedés, amely vírusos cseppfertőzéssel terjed. Antibiotikumos kezelést csak másodlagos bakteriális infekció esetén igényel.

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, hogy nátha esetén mikor és milyen körülmények között alkalmazható antibiotikum, illetve annak milyen mellékhatásaival kell számolni.

A nátha vagy meghűlés felső légúti megbetegedés, amelyet többnyire a rhinovírusok csoportjába tartozó kórokozók okoznak. Legjellemzőbb tünete a vizes orrváladékozás, az orrdugulás és a tüsszentés. Egyeseknél könnyezés, köhögés, torokfájás, valamint láz is tapasztalható. A betegség későbbi szakaszában az orrváladék gennyessé válhat, arcfájdalommal egészülhetnek ki a panaszok.

Az antibiotikum nem hat a náthát okozó vírusok ellen

A nátha megelőzésére vagy gyógyítására kifejlesztett speciális gyógyszer jelenleg még nincsen forgalomban. A kezelések csak a tünetek enyhítését szolgálják. A forró italok, főzetek, az inhalálás, illetve az általános fájdalomcsillapítók mellett a meghűlés többnyire négy napon belül elmúlik. Az orvosok nem írnak fel antibiotikumot, mert a nátha vírusos infekció következménye, míg az antibiotikumok csak bakteriális megbetegedések esetén hatékonyak.

A tapasztalatok alapján a nátha általában spontán gyógyul, de előfordul, hogy bakteriális felülfertőződés következik be. Ilyenkor a gyulladás kiterjedhet az orrmelléküregre, a középfülre, illetve az alsó légutakra. Ennek megelőzéséhez sem alkalmazhatóak az antibiotikumok, csak a már meglévő bakteriális infekció kezelhető általuk.

Egy antibiotikum nem megoldás minden baktérium ellen

Az antibiotikumos kezelés csak az orvosi utasítások pontos betartása mellett lehet eredményes. Nem szabad az előző alkalommal kimaradt antibiotikumokat önkényesen beszedni, mert az egyes antibiotikumok nem fejtenek ki kellő hatást minden baktérium esetén. Sőt, bizonyos mikrobák a megfelelő antibiotikum mellett is képesek továbbszaporodni. Ellenállóbbá teszi a baktériumtörzset, ha valaki a szükségesnél korábban hagyja abba az antibiotikum alkalmazását. A bakteriális fertőzés továbbterjedése pedig súlyos szövődményekhez vezethet, ezért minden esetben célszerű az orvosi útmutatás követése.

A helyesen alkalmazott antibiotikumnak is vannak mellékhatásai

Miközben az antibiotikumok elpusztítják a betegséget indukáló baktériumokat, illetve meggátolják azok szaporodását, súlyos veszteséget okozhatnak a szervezet számára jótékony hatású baktériumállományban. Ennek következményeként sérülhet a bélflóra hatékonysága, amelyet kellemetlen emésztési panaszok jelezhetnek, például a haspuffadás, a hasmenés vagy a bélgázok intenzívebb termelődése. A hüvelyflóra működésének egyensúlya szintén felborulhat, amely jelentősen megnöveli a hüvelyi fertőzések kialakulásának kockázatát.


close