Nátha kezelése házilag

A nátha kezelése házilag, otthon is lehetséges, de be kell tartani bizonyos szabályokat.

A nátha lehetséges okai

A nátha okozója legtöbb esetben valamilyen vírus, így nagyon könnyen el lehet kapni, hiszen ezek a vírusok cseppfertőzéssel terjednek. A vírusokon kívül a náthát különböző baktériumok is okozhatják. Nagyobb csoportokban, közösségekben bárhol és bármikor megjelenhet. Mivel legtöbbször vírus okozta betegségről van szó, nincs olyan speciális terápia, amely alkalmazható lenne a kezelés során.

A nátha megelőzése

A nátha sikeres kezelésében nagyon fontos a megelőzés. A betegség elleni hatásos oltás nincs, de a megelőzést már a fertőzött és egészséges egyének elkülönítése is segíti.

Emellett segít, ha rendszeresen szellőztetjük a helyiségeket. Arra is oda kell figyelni, hogy a betegek környezetében lévő tárgyak esetleg fertőzőek lehetnek. Ezek tisztítása, vagyis a vírusos váladék, például a szem-, orrváladék, és nyál eltávolítása a megelőzés fontos része.

A nátha kezelése házilag

A tünetek elsősorban a kiváltó ok kezelésével enyhíthetők. Így például az orrnyálkahártya gyulladását minél előbb érdemes megszüntetni, hiszen ezzel az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás javulása várható.

Az orrnyálkahártya kezelése

A torokfájás és a nyálkahártya kiszáradása azért alakul ki, mert a nátha miatt csak a szánkon tudunk levegőt venni, az orron keresztül történő légzés nehézkes. Ezért az orrnyálkahártyát mindenképp kezelni kell, hogy az orrlégzést megnehezítő tünetek mihamarabb elmúljanak.

Ezeknek enyhítésére több eszköz is rendelkezésre áll: egyrészt kezelhetjük őket sós vízzel, ez lehet steril sóoldat (nagy, 10 százalékos koncentrációjú), vagy tengervizet tartalmazó orrspray. Ha ezek nem segítenek, érdemes más típusú orrcseppeket is alkalmazni az orrnyálkahártya duzzanatának mérséklésére.

Ezeket étkezés előtt körülbelül tíz-tizenöt perccel használjuk. Ha komolyabb a baj, antihisztaminnal kevert orrcseppet, illetve szájon keresztül bevehető tablettát is lehet alkalmazni.

Láz és étvágytalanság

Ha lázasak vagyunk, esetleg fájdalmaink vannak, a lázcsillapításra vonatkozó előírások szerint kell eljárni.

A náthában szenvedők étvágya a legtöbbször – főleg a lélegzetvétel akadályoztatása és az ízérzet csökkenése miatt – kisebb. A kisebb mennyiségű étkezések nem jelentenek problémát, a bőséges folyadékpótlásról azonban feltétlenül gondoskodni kell. Vitaminok adása direkt módon nem csökkenti a szervezet infekcióinak számát és súlyosságát, ennek ellenére az általános állapot javításához mindenképpen javasolt az alkalmazásuk.


close