Oltás nátha ellen?

A közönséges náthát vírusok okozzák, és bármennyire is fejlett legyen a tudomány, meglehetősen kicsi az esély arra, hogy erre a rendkívül gyakori betegségre a közeljövőben védőoltást fejlesszenek ki. Mi lehet ennek az oka?

A közönséges nátha, vagyis a megfázás okozói vírusok, ezek közül a leggyakoribbak a rhinovírusok, de adeno-, influenza- és coronavírusok is felelőssé tehetőek a betegség kialakulásáért.

Ezek a vírusok rendkívül fertőzőek és igen gyakoriak, az október és március között tartó időszakban szinte mindenki találkozik velük legalább egyszer.

Nincs védőoltás nátha ellen

Annak ellenére, hogy a náthát okozó vírusok nagyon gyakoriak és sok megbetegedést okoznak, emiatt pedig jelentős terhet róhatnak az egészségügyre, hiszen a legtöbbször ezek okozzák a munkahelyi, iskolai hiányzásokat, nincs ellenük védőoltás, és a tudomány jelenlegi állása szerint a védőoltás kifejlesztésére a közeljövőben nincs is túl nagy esély. Ennek oka több dologra is visszavezethető.

Egyrészt, rendkívül sok vírus okozhat náthát, újabb és újabb törzsek alakulhatnak ki, tehát folyamatosan nő azoknak a kórokozóknak a száma, melyek miatt “megfázhatunk”. Ezzel az orvostudomány (bármilyen fejlett legyen is) nehezen tud lépést tartani. A kórokozók ráadásul viszonylag gyorsan változnak is. A megszerzett védettség nem is szólna túl hosszú időre, az oltásokat évente meg kellene ismételni.

A nátha nem súlyos betegség

Másrészt, bármennyire is rosszul érzi magát valaki, aki megfázott, ez igazából nem számít súlyos betegségnek, ritka például, hogy egy náthavírus miatti betegségnek komoly szövődményei legyenek. Egyszerűbb és gazdaságosabb tehát, ha vény nélkül kapható szerek segítségével kúráljuk magunkat (igaz, ezek csak a tüneteket csökkenti). Még hatékonyabb azonban, ha a megelőzésre törekszünk.

Bár ezek a vírusok rendkívül fertőzőek, és nagyon könnyen átterjednek egyik emberről a másikra, a fertőzések nagy része megelőzhető, ha rendszeresen kezet mosunk, fertőtlenítjük a gyakran megérintett területeket, és igyekszünk egészséges, vitamindús ételekkel megerősíteni az immunrendszerünket.


close