Tüdőgyulladásra hajlamosító állapotok

Tüdőgyulladásról beszélünk, ha a tüdő léghólyagjaiban és/vagy a közöttük lévő interstíciális térben gyulladás alakul ki, amelyet elsősorban bakteriális fertőzés okozhat.

Az alábbiakban részletesen olvashat azokról a körülményekről, amelyek tüdőgyulladás kialakulásához vezethetnek.

Tüdőgyulladás felső légúti bakteriális fertőzés után

Tüdőgyulladás leggyakrabban télen, egy egyszerű meghűlés, nátha után alakulhat ki a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium fertőzésének hatására. A betegnek ilyenkor magas láza van, és fáj a mellkasa. Erősen köhög, valamint sárgás, zöldes vagy véres köpetet tapasztalhat. Izomfájdalomra és fejfájásra is panaszkodhat, valamint általános gyengeségérzetre.

A légúti megbetegedéseket okozó Mycoplasma pneumoniae nevű baktérium fertőzése gyakoribb a fiatal felnőttek, kamaszok körében. Ez a kórokozó az atípusos tüdőgyulladás mellett a légcső és a hörgők akut fertőzéséért is felelős lehet. Ilyenkor a jellemző tünetek nem típusos formában alakulnak ki.

Az idült hörghurut vagy egyéb már meglévő tüdőbetegség mellett fertőző Hameophilus influenzae szintén okozhat arcüreg- és tüdőgyulladást. Többnyire influenzát követően a Staphylococcus aureus nevű gennykeltő baktérium fertőzése ugyancsak tüdőgyulladásba torkolhat.

A tüdőgyulladás kialakulását környezeti tényezők is meghatározzák

A Chlamydia psittaci fertőzött madarakkal való érintkezés során terjed, míg a Coxiella burnetti fertőzött juhokkal. Mindkettőnek a tüdőgyulladás speciális változata lehet a következménye: a papagájkór vagy a Q-láz.

A tuberkulózis néhány évtizede még a tüdőgyulladások egyik legfőbb előidézője volt, a fejlődő országokban még napjainkban is vezető halálok. Az elégtelen személyes és környezeti higiénia, a rossz életkörülmények, az egészségügyi ellátás hiánya és a drogfüggőség is hozzájárul a fertőzések térhódításához.

Ha a fertőzés egy már eleve károsodott immunrendszert támad meg, például HIV fertőzött szervezetet, a tüdőgyulladás akár halálos kimenetelű is lehet. Tüdőgyulladást vírusok, gombák is okozhatnak, ritkán kémiai anyag következtében alakul ki.


close