A tüdőgyulladás diagnosztikája

A múlt században a tüdőgyulladás még gyakori halálok volt, napjainkban azonban az orvosi diagnosztika fejlődésének és az antibiotikumok kifejlesztésének köszönhetően a korábban egészséges szervezet általában 1-2 hét alatt meggyógyul.

Az alábbiakban részletesen olvashat a tüdőgyulladás tüneteiről és a betegség diagnosztizálásához szükséges vizsgálatokról.

Fontos a pontos kórtörténet ismerete

A tüdőgyulladás kialakulására leggyakrabban egy közönséges meghűlést, náthát követően kerül sor. Ilyenkor a bakteriális felülfertőzés következményeként a léghólyagok megtelnek fehérvérsejttel és folyadékkal. A beteg mellkasi fájdalmat tapasztal, amely köhögést követően erősödik. A köhögéssel köpet is távozhat, általában sárgás, zöldes színű, de súlyos esetben akár véres is lehet. A légzése kapkodóvá, felszínessé válik, és a magas láz mellett izomfájdalomra, fejfájásra és kimerültségre panaszkodhat.

Sztetoszkóp és röntgen

A kórtörténet ismeretében, a fizikális vizsgálat során az orvos sztetoszkóppal meghallgatja a beteg mellkasát. Ahol a gyulladás következményeként genny termelődik a szövetekben, ott tompábban hallható a tüdő. Mivel a folyadék a levegőnél eredményesebben vezeti a hangot, ezért a páciens beszédhangja a sztetoszkópos vizsgálat során a fertőzött oldalon hangosabb.

A gyulladás nem feltétlenül érinti a tüdő mindkét részét. A mellkasi röntgenfelvétel alkalmas arra, hogy megerősítse a fertőzés meglétének tényét, és pontosabb információkat nyújtson annak kiterjedéséről. Sokszor a fizikális vizsgálat nem elég informatív.

Tüdőgyulladás diagnosztizálása laborvizsgálatokkal

Az esetek többségében a Streptococcus pneumoniae nevű baktérium felelős a betegség kialakulásáért. A kórokozó azonosításához mikroszkóppal köpetvizsgálatot végeznek. A fehérvérsejtszám megállapításához vérvizsgálat szükséges. Egyéb speciális vizsgálatokkal meg tudják állapítani azt is, milyen antitesteket termel a beteg szervezete. A keringő oxigén szintjének meghatározásához az artériás vért analizálják. Pulzoximetriával egyszerűen számszerűsíthető a szövetek alacsony oxigénszintje. A vizsgálat eredménye a beteg ujjára rögzített érzékelőn keresztül jelenik meg a digitális kijelzőn.


close