Mellhártya-gyulladás

Mellhártya-gyulladás ritkán alakul ki önálló betegségként, a tüdőgyulladás szövődményeként gyakrabban megjelenik. Ha nem időben és megfelelően kezelik, akár súlyos szövődményeket is okozhat.

Az alábbiakban a mellhártya-gyulladás kialakulásáról, tüneteiről és kezelési formáiról olvashat.

A mellhártya-gyulladás kialakulása, tünetei

A mellhártya a tüdő és a mellkasfal között helyezkedik el. A mellhártya-gyulladás okozója lehet baktérium, vírus, sugárzás, toxin, stb. Gyulladása lehet önálló, de legtöbbször más betegségek – például a tüdőgyulladás – szövődményeként alakul ki. A baktérium okozta tüdőgyulladás kórokozói a mellhártyára kerülnek, így alakul ki a gyulladás, amely ki- és belégzés alkalmával is fájdalmat okoz.

Ha a fali és zsigeri mellhártya (lemezek) között elhelyezkedő folyadék mennyisége megnő (mellhártya-izzadmány), csökkenti a tüdő felszínét, emiatt kialakul a nehézlégzés. Lázat, fulladást okozhat, utóbbi fokozódik, ha a beteg arra az oldalára fekszik, amelyiken a mellhártya gyulladása tapasztalható. A mellkasi, szúró fájdalom átsugározhat a hasba, karokba, vállba.

Száraz és nedves mellhártya-gyulladás

Megkülönböztetünk száraz és nedves mellhártya-gyulladást, előbbi legtöbbször a gyulladás elején illetve végén jelentkezik. Esetében a lemezeket borító lepedék dörzsöl, horzsol, mivel a két lemez közötti folyadék még nem vagy már nem olyan sok, hogy ezeket szétnyomja, ezért képes fájdalmat okozni. Mikor a folyadék felgyűlik, nedves mellhártya-gyulladásról beszélünk, ilyenkor lesz a mellhártya tágulása miatt kisebb a tüdő felülete, ez nehezíti a légzést.

A mellhártya-gyulladás kezelése

A betegség lehet enyhe, de súlyos lefolyású is, akár fatális kimenetelű is. Cél egyrészt a fájdalom csillapítása (nem-szteroid vagy szteroid készítményekkel), másrészt fertőzés okozta esetekben a kórokozó elpusztítása (pl. antibiotikummal bakteriális fertőzés esetében).

A tüdőgyulladást kísérő mellhártya-gyulladás során felgyűlt mellkasi folyadék légzési elégtelenséget okozhat, gyors orvosi beavatkozásra van ilyen esetekben szükség. Streptococcus baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzésére adható védőoltás, amely megelőzheti a következményes mellhártya-gyulladás kialakulását.


close