Vitaminokkal az influenza ellen

Influenzajárvány alatt javasolt megnövelni vitaminbevitelüket, hogy megelőzzük a betegséget vagy gyorsítsuk a gyógyulást.

A továbbiakban megtudhatjuk, milyen hatása van az egyes vitaminoknak influenza idején, segítenek-e megelőzni a betegséget, és milyen forrásaik állnak rendelkezésünkre.

C-vitamin influenza ellen

A C-vitamin immunrendszerünk számára nélkülözhetetlen, szervezetünk ellenálló-képességét növeli. A C-vitamin legfontosabb forrásai a nyers zöldségek és gyümölcsök: zöldpaprika, paradicsom, káposzta, brokkoli, kelbimbó, illetve csipkebogyó, narancs, citrom, grapefruit. Étrend-kiegészítőkkel szintén növelhető a napi C-vitamin bevitelünk. Mivel vízben oldódó vitamin, túladagolni gyakorlatilag nem lehet, tartósan magas (5g/nap) C-vitamin fogyasztás viszont fokozhatja a vesekőképződést.

D-vitamin

Kevésbé köztudott, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van immunrendszerünk működésében. A D-vitamin felelős ugyanis a cathelicidin termeléséért, amely a légzőszervi megbetegedések ellen véd. Kísérletek megerősítették annak valószínűségét, hogy az alacsony D-vitamin szinttel jellemezhető személyek esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki influenza. Többen odáig merészkedtek, hogy kifejezetten a téli, D-vitamin hiányos időszak az oka a járványok kialakulásának, ezért is szorgalmazzák a vitaminbevitel növelését ezen időszakra.

A D-vitamin legjobb forrása a napfény, melynek hatására a bőrünkben képződik. Napfényben szegény hónapokban jó beviteli forrás lehet tej, olajos halak, tojássárgája. A D-vitamin zsírban oldódik, tehát szervezetünk képes raktározni, emiatt túladagolható. Extrém mennyiségű D-vitamin fogyasztása során mérgezési tünetek jelentkeznek.


close