Lázgörcs

A lázgörcs a kisgyermekeknél általában egy fertőzés miatt alakul ki, és elég riasztó látványt nyújthat. Bár a görcsrohamok csak néhány percig tartanak, sokkal hosszabbnak tűnnek.

A következőkben a lázgörcs tüneteiről, okairól, szövődményeiről és kezeléséről olvashat.

A lázgörcs nem annyira veszélyes, mint amilyennek tűnik. A láz által kiváltott lázgörcs rohamok általában ártalmatlanok, és nem jelentenek hosszú távú, tartós problémát.

A lázgörcs tünetei

  • 39 foknál magasabb láz
  • tudatvesztés
  • mindkét kéz és láb rángatózása
  • merev tekintet
  • légzési nehézség

Az egyszerű lázgörcs legfeljebb 10 percig tart, és magától elmúlik. A komplex lázgörcsös roham negyed óránál tovább tart, többször is ismétlődhet 24 órán belül, és esetleg a testnek csak az egyik oldalát érinti. A lázgörcs általában a láz felszökő ágán jelentkezik, de néha előfordul a láz csökkenése idején is. A lázgörcs oka lehet vírusos vagy bakteriális fertőzés következtében fellépő láz, de jelentkezhet gyermekkori védőoltásokat követően is.

A lázgörcs szövődményei

A lázgörcsös roham félelemmel és aggodalommal töltheti el a szülőket, a legtöbb lázgörcsnek azonban nincs maradandó hatása. Az egyszerű lázgörcs nem okoz agykárosodást, mentális retardációt vagy tanulási nehézségeket, és nem utal a háttérben meghúzódó komolyabb betegségre. A lázgörcs nem utal epilepsziára sem, és kicsi az esélye, hogy a lázgörcsöt követően epilepszia alakuljon ki.

A lázgörcs leggyakoribb szövődménye az ismétlődő lázgörcs. A lázgörcsön átesett gyerekek egyharmadánál fordult elő újabb lázgörcs. Nagyobb az ismétlődés valószínűsége, ha az első lázgörcs alatt alacsony volt a gyermek láza, és fiatalabb volt 15 hónaposnál.

A lázgörcs kezelése

Adjunk lázcsillapítót, lehetőleg kúpot, legjobb, ha görcsoldót is tartalmaz, a hűtőfürdő viszont veszélyes lehet. A legtöbb lázgörcs néhány perc alatt elmúlik. Lázgörcs után alapos kivizsgálásra van szükség.


close