Állandó hőemelkedés

Állandó hőemelkedés akkor alakul ki, amikor hosszabb időn át a test normális hőmérséklete kevesebb, mint 1°C-kal megemelkedik.

Az állandó hőemelkedés lehetséges okai

Hőemelkedés, illetve lázas állapot elsősorban akkor jelentkezik, ha az immunrendszert valamilyen fertőző ágens aktiválja, ilyen látható például vírusfertőzésekben, akut bakteriális gyulladásokban, stb. Ezek átmeneti, általában néhány napos hőemelkedést, illetve lázat okoznak.

Egyéb oka lehet a tartós, állandó hőemelkedésnek, például tartósan szedett gyógyszer, daganat (például leukémia, lymphoma), autoimmun betegség (például systemas lupus erythematosus, rheumatoid arthritis), endokrin kórképek, mint például a pajzsmirigy-túlműködés.

Ezek mellett krónikus gyulladásos folyamatok, például colitis ulcerosa, Crohn-betegség is állhat a tartós hőemelkedés (illetve egyes esetekben láz) hátterében. A szervezet szöveteinek pusztulása esetében szintén jelentkezhet magasabb testhőmérséklet, ilyet láthatunk például égésben, ilyenkor a folyamat napokig, hetekig is tarthat.

Mit tegyünk állandó hőemelkedés esetén,

Ha állandó, ismeretlen okú hőemelkedést tapasztal, mindenképp forduljon orvoshoz. Sokszor hosszú, és mind a beteg, mind az orvos részéről nagy türelmet igénylő kivizsgálás vezet csak célra. Az is előfordul, hogy nem sikerül a kiváltó okot megtalálni, és olyan is tapasztalható, hogy a probléma spontán, kezelés nélkül megoldódik anélkül, hogy a kiváltó okra fény derülne.


close