Láz terhesség alatt

A lázcsillapítás terhesség alatt igen fontos, a láz a fejlődő magzatra is veszélyes lehet. A 38 °C-ot meghaladó láz veszélyes, ha pedig 39 °C fölé megy a hőmérő higanyszála, a szövődmények kialakulásának valószínűsége is megnő.

39,5 °C fölötti láz vetéléshez vezethet, de emellett okozhat a magzat esetében velőcső-problémát, s hozzájárulhat a fogyatékosság kialakulásához is. A terhesség kezdeti szakaszában jelentkező lázas állapot sokkal több veszélyt jelent az anya és gyermeke számára, mint a terhesség későbbi időszakában kialakuló lázas állapot.

Az intrauterin fertőzés okozta láz a legveszélyesebb a magzat állapotára nézve. Mindig a lázas állapot kiváltó okát kell keresni, és lehetőség szerint ezt kell kezelni.

Ha a láz 24-36 órája fennáll, akkor orvoshoz kell fordulni. Ha a következő tünetek valamelyikét tapasztalja a láz mellett, azonnal forduljon orvoshoz: hasi fájdalom, a méh érzékenysége, méhösszehúzódás, hányinger, hányás, hasmenés, bőrkiütés.

Ha gyógyszert vesz be, előtte mindig konzultáljon gondozó orvosával. Az acetaminophen általánosan adható terhesség alatti lázcsillapításra. Fogyasszon bőven folyadékot.


close