A nátha típusai

A nátha lehet vírusfertőzés vagy valamilyen allergia következménye, de számos egyéb ok is állhat a hátterében.

Az alábbiakban részletesen olvashat a nátha típusairól, aszerint, hogy mi okozza a betegséget.

Fertőzéses eredetű nátha

A nátha (rhinitis) nagyon gyakori fertőzéses megbetegedés. Akut változatát valamilyen vírus okozza, ilyen például az adenovírus vagy a rhino-vírus. A nátha többnyire fejfájással, fáradékonysággal és étvágytalansággal kezdődik. A beteg szárazságérzetet tapasztal a torkában, majd tüsszögni kezd. Később vizes orrfolyás, orrdugulás, az ízérzékelés átmeneti elvesztése, rekedtség és könnyezés is kialakulhat, az orrnyálkahártya pedig néhány napig erősen megduzzad. A náthát főleg a gyerekek esetében olykor magas láz kíséri.

A tünetek csillapítása érdekében lázcsillapító, az erek összehúzódását kiváltó orrspray vagy orrcsepp használata, bőséges C-vitamin-, kalcium- és folyadékbevitel, valamint inhaláció és pihenés ajánlott. Az erek összehúzódását kiváltó, a nyálkahártya-duzzanatot lohasztó orrspray-t vagy orrcseppet nem szabad egy hétnél tovább használni, mert az orrnyálkahártya szárazságához vezethet, illetve fennáll a hozzászokás veszélye is. Az akut nátha gyógyulási ideje általában egy hét.

Gennyes nátha

A vírusos nátha bakteriális felülfertőződése gennyes nátha kialakulásához vezethet. Szövődményként fennáll az orrmelléküreg-gyulladás és a középfülgyulladás kockázata is. Ebben az esetben a beteg állapota fül-orr-gégész szakorvos általi kezelést igényel. Kísérő tünetként száraz köhögés jelentkezhet, ami alvási nehézségeket okozhat a beteg és a környezete számára is. A náthás betegek gyakran panaszkodnak aphta kialakulására is.

Allergiás nátha

Az allergia által okozott nátha lehet szezonális (szénanátha), illetve egész évben fennálló. A szezonális allergiás nátha az allergiát okozó virágzáshoz kötődik, tüneteinek intenzitása annak megfelelően ingadozik, hogy a pollen koncentrációja milyen magas a levegőben. Általános panaszai a híg orrváladék, orrdugulás, tüsszögés, viszketés, torokszárazság, valamint a szaglás és az ízérzékelés átmeneti zavara.

A nem szezonhoz köthető allergiás náthát szintén valamilyen allergén okozza, például por, szőr, gomba, tojás, tej, dió, liszt stb. A szezonális nátha tünetei mellett köhögési rohamok és orrvérzés jelentkezhet, illetve szövődményként előfordulhat középfülgyulladás. A betegség diagnosztizálásához általában allergiás bőrteszteket végeznek.

Egyéb rhinitisek

Nátha kialakulásához vezethet egyes gyógyszerek használata is, ilyenek például az orrcseppek vagy nem szteroid jellegű analgetikumok, mint a paracetamol. A náthás tüneteknek hormonális okai is lehetnek, a terhesség utolsó trimeszterében például sok kismama tapasztal orrdugulást, orrfolyást, ami a szülés után bármiféle kezelés nélkül megszűnik.


close