Hányszor lehetünk náthásak?

A nátha a leggyakoribb betegségek közé tartozik, mindenki átesik rajta életében legalább egyszer, de sokkal valószínűbb, hogy évente többször is náthásak leszünk. Az, hogy mitől függ, hányszor leszünk betegek, számos tényezőtől függ.

A felmérések szerint a nátha a leggyakoribb fertőző betegség, melyen mindenki többször is átesik életében, sőt a legtöbb felnőtt évente 3-4 alkalommal is náthás lesz, míg a gyerekek akár 10-12 alkalommal is elkaphatják a náthát okozó vírusokat.

Az, hogy hányszor leszünk náthásak egy évben, számos tényezőtől függ, például attól, hogy mennyit érintkezünk mi magunk beteg emberekkel. A náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek (vagyis a levegőbe kerülő részecskékkel), fertőző felületek megérintésével, vagy azzal, ha közvetlenül érintkezünk a fertőzött személy orrváladékával vagy nyálával – ezért fordulhat elő, hogy a szülők nagyon gyakran elkapják a betegséget a kisgyerekeiktől. A kutatások szerint a cseppfertőzés aránya jóval alacsonyabb, mint hisszük, és a legtöbb megbetegedést az okozza, hogy fertőzött felületeket érintünk meg. Ezeken ráadásul hosszú ideig, akár 18 órán keresztül életben maradhatnak a vírusok.

Nátha és az immunrendszer

Függ a betegség gyakorisága az egyéni védekezőképességünktől, az immunrendszerünk „erejétől”, az étkezési szokásainktól (például attól, hogy milyen ételeket fogyasztunk), illetve a higiéniától. Mivel a vírusok nagyon sokáig képesek életben maradni a különböző felületeken, így a kezünkön is, a legjobb módszer a betegsége megelőzésére a gyakori kézmosás, és minden olyan tárgy, felület rendszeres takarítása, amelyet sokszor érintünk meg. A legújabb kutatások pedig azt is bizonyították, hogy ha nem alszunk eleget, azzal nemcsak sokszorosára növelhetjük annak az esélyét, hogy megfertőződünk a vírusokkal, de a gyógyulásunk is lassabb lesz.

Nátha tévhitek

Az egyik leggyakoribb tévhit a náthával kapcsolatban, hogy akkor fázunk meg, ha túl sok időt töltünk a hidegben vagy éppen szeles, nyirkos időben. Ősszel és télen valóban több a náthás megbetegedés, de ez elsősorban nem az időjárástól függ, hanem például attól, hogy több időt töltünk bezárva, másokkal egy légtérben, emellett az immunrendszerünk is legyengül, nincs lehetőségünk annyi vitamindús zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, és D-vitaminból is kevesebb jut a szervezetünkbe.


close