Lázcsillapító

A lázcsillapító gyógyszereket 38°C feletti testhőmérsékletnél alkalmazzuk és mindig a fizikális lázcsillapítással együtt. A lázcsillapítóknak három fajtája ismert. Vannak-e káros hatásai a paracetamol tartalmú készítményeknek? Ezt is megtudhatja.

Az alábbiakban bemutatjuk a lázcsillapítók típusait, szót ejtünk a paracetamol előnyeiről és káros hatásairól egyaránt.

A lázcsillapítók három fajtája közül választhatunk

  • Az ibuprofen tartalmú készítmények kúp, szirup és tabletta formájában is léteznek. 3 hónapos kórtól és 5 kg felett adhatók.
  • Az amidazophen tartalmú készítmények kúp és tabletta formájában léteznek, a kúpok nyugtatót is tartalmaznak, ezért csecsemőknél fogzás esetén, vagy lázgörcsre hajlamos gyermekeknél igen hatékony.
  • A paracetamol tartalmú készítmények vény nélkül is kaphatók szintén kúp, szirup és tabletta formájában. Lázcsillapítás mellett fájdalomcsillapításra is alkalmasak. Szirupjai jóízűek, gyerek is szívesen beveszik. Kúpjai pedig a hányós gyermekeknél jelentenek segítséget. 2 hónapos kor előtt nem adható.

Tanácsok a megfelelő lázcsillapító kiválasztásához

Mivel minden szervezet máshogy reagál a gyógyszerkészítményekre, ezért ki kell tapasztalni, hogy melyik a leghatásosabb termék, és azt érdemes alkalmazni.

Az emberek nagy része otthoni lázcsillapításra a paracetamol tartalmú készítményeket használja. Ezek fájdalom – elsősorban fej, fog, izom, idegfájdalom – csillapítására is alkalmasak, de gyulladáscsökkentő hatásuk nincs.

Felnőttek szigorúan 4 óránként vehetik be, naponta maximum 8 tablettát. Gyerekek pedig testtömeg kilogrammonként 10-15 mg – ot.

Vesebetegek esetében a két bevétel közötti időtartamot kell 6, illetve súlyos betegeknél 8 órára növelni.

A paracetamol káros hatásai

A paracetamol májkárosító lehet, illetve a már meglévő májkárosodást súlyosbíthatja, a paracetamol ugyanis jó esetben a májban bomlik le, azonban nagy dózis esetén telítődhet az út, és egy olyan mérgező vegyületté alakulhat, amely hozzákapcsolódik a májsejt proteinjéhez, és tulajdonképpen elpusztítja a sejtet.

Mérgezéskor a betegek legfeljebb hányingert éreznek vagy azt sem, azonban 48 óra elteltével már egy kis mennyiség paracetamol is végzetes májszövet-elhalást idéz elő. Ezért fontos, hogy betartsuk a 4 óránkénti tabletta bevételt, mert ilyen dózisban szervezetünk még probléma nélkül fel tudja dolgozni.

A lázcsillapító ellenjavalt

Enyhe májkárosodás esetén csökkentett dózist kell alkalmazni vagy növelni a bevételek közötti időt. Legbiztosabb ilyen esetben, ha kikérjük szakorvos véleményét, esetleg más hatóanyagú lázcsillapítót alkalmazunk.

Közepes vagy súlyos májkárosodás esetén nem javasolt a paracetamolt tartalmazó lázcsillapító!

Mégis jobb, mint a többi

Más láz és fájdalomcsillapítók a gyomor nyálkahártyáját teszik tönkre, hosszú ideig és nagy dózisban akár gyomorfekélyt is előidézhetnek. (Ilyenek a diklofenak és az ibuprofen)

A paracetamol-származékok viszont nem károsítják a nyálkahártyát.

Más lázcsillapítókkal ellentétben a paracetamol tartalmú lázcsillapítóknak nincs véralvadásgátló hatása, amely megakadályozná a vérlemezkék összekapcsolódását. Ezért jobb a paracetamol tartalmút adni azoknak, akik véralvadásgátlót szednek.


close