Tüdőgyulladás szövődményei

Tüdőgyulladásban, fiatal szervezet esetén a megfelelő kezeléssel – bakteriális tüdőgyulladás esetén antibiotikummal – általában egyszerű a gyógyulás.

A következőkből megtudhatja, milyen szövődményekkel járhat egy tüdőgyulladás.

A tüdőgyulladás nagyobb valószínűséggel okoz komplikációkat az idősebbek, a dohányosok és a szívelégtelenségben vagy tüdőbetegségben szenvedő emberek körében. A tüdőgyulladás következtében jelentkező szövődmények a következők lehetnek:

Baktériumok a véráramban

A tüdőben lévő apró léghólyagokat alveolusoknak hívják. Itt cserélődik ki a vérsejtekben a széndioxid oxigénre. Tüdőgyulladás esetén ezek az alveolusok baktériumokat tartalmazhatnak, amelyek bekerülnek a gázcsere következtében a véráramba. A fertőzés a véráramban esetleg sokkhoz vagy több szerv működési elégtelenségéhez vezethet.

Szeptikus sokk

A baktériumok elszaporodva a véráramban keringési rendellenességet okozhatnak. Az erek kitágulnak, emiatt a vérnyomás csökken. A vérerek áteresztővé válnak, így folyadék kerül a véráramból a szövetekbe, amelyek ettől megduzzadnak. A létfontosságú szervek vérellátottsága csökken. A szeptikus sokk szervi elégtelenséghez, közvetve pedig akár halálhoz is vezethet.

Folyadék felhalmozódása és fertőzés a tüdő körül

Néha folyadék halmozódik fel a tüdőt borító vékony, átlátszó membrán, valamint a mellkas belső felszínét borító hártya között. Ezt pleurális folyadékgyülemnek hívják. Ha a tüdő körüli membrán begyullad – például tüdőgyulladás eredményeként -, akkor folyadék halmozódhat fel, amely fertőzötté is válhat.

Tüdőtályog

Tüdőgyulladás következtében alkalmanként előfordul, hogy gennyt tartalmazó üreg (tályog) alakul ki.

Akut respirációs distressz szindróma (ARDS)

Ha a tüdőgyulladás a tüdő mindkét oldalát érinti, akkor a légzés nehézzé válik, a szervezet pedig nem jut elegendő oxigénhez. Bármilyen tüdőbetegség, de különösen a COPD hajlamosító tényezője az ARDS kialakulásának.


close