Tüdőszűrés során sötét folt

Orvos válaszol rovat
Az éves tüdőszűrő során foltot talált nálam a tüdőgyógyász, kivizsgáltak, bronchoscopiát csináltak, ahol a bal felső lebeny gyulladt volt, de nem tudtak kicsípni szövetmintát, ezért a hörgőmosó folyadékból nézték meg a citológiát, amely P1- es és a direkt Koch is negatív. Ezután Cifránt kaptam gyulladáscsökkentőként. A hasi ultrahangon eltérést nem találtak. A CT vizsgálat szerint a bal oldalon 1/2. segmentumban peripheriásan, dorso lateralisan 37x25x25 mm kiterjedésű, részben köteges jellegű kis levegőbronchogrammopt is mutató infiltrátumképződés figyelhető meg, amelynek craniális része kissé tömöttebb struktúrájú, enyhén lobulált felszínű.

A bal tüdő egyéb területén, és a jobb tüdőben más kóros densitás eltérés nem figyelhető meg.
3 hónap múlva kérik a CT vizsgálat ismétlését a folyamat dinamikájának megítélésére, s szoros observátiót javasolnak. Kérem segítségét, hogy mit tehetek a várakozáson kívül.
2012. 10. 21. | 18:57

Kedves Kérdező! A várakozáson kívül egyebet egyelőre nem tud tenni. Gyakran előfordul, hogy CT kép alapján sem dönthető el, daganatról vagy gyulladásról van-e szó. 3 hónap alatt az alkalmazott antibiotikus kezelés mellett a gyulladás valószínűleg javulni fog, de az is lehet, hogy az ismételt CT vizsgálat sem visz előre, és szövettani mintavételre lesz szükség a biztos diagnózishoz.

Orvosszakértő 2012. 10. 24. | 00:02
close