Láz és influenza

Az influenza az egyik leggyakoribb téli megbetegedés. Tüneteit gyakran összekeverik a megfázáséval, holott lényeges különbségek is felfedezhetők.

Az influenza vírusos megbetegedés, melynek A és B variánsa is ismeretes. Ezek okozzák az évről évre kialakuló, nagyszámú megbetegedést.

Gyakran összekeverik a náthával, azonban az influenza jelei hirtelen jelentkeznek, míg a nátha tünetei fokozatosan alakulnak ki. Emellett az influenza más, erősebb tüneteket produkál.

Influenza tünetei

Az influenzára utaló panaszok a fertőzést követő 1-2 napban, hirtelen alakulnak ki. Jellemzője a magas láz, erős levertség, gyötrő fejfájás valamint az izom- és végtagfájdalom.

A betegség hirtelen alakul ki, kezdetben hidegrázás, borzongás jelzi a vírus jelenlétét. Az első pár napban gyakori a magas láz, ez a fertőzés legtipikusabb jellemzője. Ezt követően az izmokban sajgó fájdalom jelentkezik, a gyötrő, fény hatására fokozódó fejfájás is gyakori tünet.

A légúti tünetek kezdetben enyhék, torokkaparás, torokfájás, száraz köhögés, orrfolyás alakul ki. A komolyabb tünetek pár nap alatt elmúlnak, de a köhögés és gyengeségérzet hosszabb ideig fennmarad.

Hogyan kezeljük az influenzát?

Az influenza kezelésében fontos az ágynyugalom, a folyadékpótlás és a helyes lázcsillapítás. Láz esetén bizonyos folyamatok felgyorsulnak, gyorsabbá válik a sejtek mozgása, ugyanis ha a szervezet érzékeli, hogy idegen anyaggal van dolga, jelen esetben vírussal, akkor azok elpusztítását hatékonyabbá akarja tenni. Egyik eszköze ebben pedig a láz. A helyes lázcsillapítás gyógyszeresen vagy fizikailag történik. Alkalmazhatunk ülőfürdőt, törzsborogatást, de gyakoribb a gyógyszeres kezelés. Lázcsillapítók: paracetamol, aszpirin, ibuprofen alkalmazása javallott.

Hogyan előzhetjük meg?

A kellemetlen tüneteket és a szövődményként esetlegesen kialakuló tüdőgyulladást influenzaoltással megelőzhetjük. Megbetegedés esetén maradjunk otthon, ne terjesszük tovább a vírust. Igaz ez a család többi tagjára is. Ha beteg van a családban, fertőtlenítsünk, takarítsunk gyakrabban.

Ajánlott cikkünk e témában: megfázás vagy influenza?


close