Mikor csillapítsunk lázat?

A láz nagyon gyakori kísérő tünete különböző betegségeknek, fertőzéseknek. Igen fontos szerepe van abban, hogy a szervezetünk sikeresen vegye fel a harcot a betegségekkel, de a túl magas láz akár a szövetek, sejtek károsodásával is járhat.

A láz csillapításával kapcsolatban eltérő véleményeket vallanak a szakemberek. Ennek hátterében az áll, hogy a láz alapvetően természetes folyamat, és nagyon fontos szerepe van abban, hogy a szervezetünk legyőzze a betegségeket okozó mikrobákat.

A magas láz azonban, különösen, ha elhúzódik, vagy ha arra különösen érzékenyeknél jelentkezik, akár a szöveteket is károsíthatja, esetenként visszafordíthatatlanul.

A láz többnyire baktérium- vagy vírusfertőzések, szövetkárosodások és gyulladások kísérő tünete. A gyulladás nyomán olyan anyagok kerülnek az agyba, melyek a láz kialakulásáért felelős vegyületek keletkezését serkentik, ezek pedig a test hőszabályozó központjára hatnak, így az növeli a hőtermelést, ebbe gyors összehúzódásokkal az izmok is besegítenek, azaz remegnek, ez a hidegrázás.

Ellentétes hatásként a hőszabályozó központ csökkenti a hőleadást: szűkülnek a bőr hajszálerei, így a testhőmérséklet emelkedik. A lázat azért tartják hasznosnak, mert bizonyos immunológiai reakciók a hő hatására felgyorsulnak, vagyis a testünk hatékonyabban veszi fel a harcot a kórokozókkal. Emellett bizonyos kórokozók igen érzékenyen reagálnak a hőmérséklet változásaira.

Test maghőmérséklete

Valójában a test maghőmérséklete fontos, a testfelszíni értékek változók lehetnek. Hónaljban mérve 37-38 fok közötti testhőmérséklet esetén hőemelkedésről, 38 fok felett lázról, 39-40,5 fok között magas lázról, 40,5 fok felett pedig igen veszélyes állapotról (hiperpirexia) beszélünk.

A láz a szívet is igénybe veszi

A hőmérséklettel együtt emelkedik az oxigénigény is, ami a szívet túl nagy igénybevételnek teszi ki: 0,5 fokos testhőmérséklet-növekedés tízzel emeli a pulzusszámot. A szövetek, illetve az agy károsodása csak jóval 40 fok felett indul meg, így a legtöbb esetben a láz csillapítását csak 38 fok felett kell megkezdeni, az alatt általában felesleges (bármennyire is kellemetlenül érezzük magunkat). Azonban kisgyermekeknél, akik a lázgörcsnek nevezett állapotra hajlamosabbak, illetve a kismamáknál, akiknél a lázas állapot a magzatot is veszélyeztetheti, még jobban oda kell figyelni a lázcsillapításra.


close