Lázcsillapítás gyermekeknek

Lázcsillapítás gyermekeknek különböző módszerekkel lehetséges, így fizikális és gyógyszeres kezelés alkalmazható.

1. Fizikális lázcsillapítás

Hűtőfürdős lázcsillapítás gyermekeknek:

A fürdőkádba engedjünk 37 °C hőmérsékletű vizet. Ültessük bele a gyermeket és a vizet hideg víz fokozatos hozzáadásával hűtsük. Nem szabad túl gyorsan vagy 22 °C alá hűteni, mert görcsöt okozhat. Kezünkkel közben kevergessük a vizet.

A hűtőfürdő legalább 5 percig tartson, ha szükséges, később ismételjük meg. Nem kell, hogy teljesen lemenjen a gyermek láza, csak csillapításra törekedjünk, hiszen a túl nagy hőváltozás is megviseli a szervezetet.

Priznitz:

A Priznitz állott vizes borogatás. A lázas beteg testét – hónaljtól combközépig – langyos vizes törölközőbe tekerjük, majd arra egy vékony száraz ruhát teszünk. Amennyiben a nedves törölköző átvette a test hőmérsékletét – mintegy 10 perc múlva -, cseréljük ki.

Ezt addig folytassuk, amíg le nem megy a gyermek láza. Bokára vagy csuklóra tett borogatás nem használ, ezek túl kicsi felületek.

Lázas gyermeket ne takarjunk be nagy takaróval, mert gátolja a hőleadást, megakadályozza a láz csillapodását. Itassunk vele sok folyadékot és könnyű, inkább pépes étellel kínáljuk.

Gyógyszeres lázcsillapítás lehetséges:

  • paracetamol tartalmú
  • ibuprofen tartalmú
  • amidazophen tartalmú
  • szalicilsav tartalmú gyógyszerekkel.

Az, hogy melyiket alkalmazzuk, attól függ, melyik a leghatásosabb gyermekünknél. Mivel minden szervezet más, ezt ki kell tapasztalni.


Tünetek

close