A tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető?

Elérhető olyan védőoltás, amellyel a Streptococcus baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzhető. A gyerek számára készített vakcina a konjugált pneumococcus oltás, míg az idősebbeknek a pneumococcus poliszacharid vakcinát adják.

Az alábbiakban a Pneumococcus elleni védőoltás előnyös tulajdonságairó kaphat bővebb információtl, valamint arról, milyen más védőoltások segítenek megelőzni a tüdőgyulladás kialakulását.

A tüdőgyulladás baktériumok, vírusok, gombák vagy paraziták által okozott fertőzés. A tüdőgyulladás különösen veszélyes 65 évnél idősebb felnőttek, krónikus betegségben szenvedők és gyenge immunrendszerű emberek számára, de fiatal, egészséges embereknél is előfordul. A tüdőgyulladás gyakran más betegség szövődménye, és olykor életveszélyes is lehet, de védőoltással megelőzhető.

Pneumococcus elleni vakcina

A pneumococcus elleni vakcina nem minden esetben akadályozza meg a tüdőgyulladás kialakulását, azonban megelőzheti a tüdőgyulladás számos súlyos szövődményét, például azt, hogy baktériumok kerüljenek a véráramba, amelyek más szerveket is megfertőzhetnek.

Más védőoltásokkal is megelőzhető olyan betegségek kialakulása, amelyek néha tüdőgyulladáshoz vezethetnek. Ilyen védőoltás például a kanyaró elleni oltás, amelynek beadása akár felnőttkorban is szükséges lehet, amennyiben nem esett át valaki a betegségen, vagy gyermekkorban nem oltották be kanyaró ellen.

Az influenza gyakran vezet tüdőgyulladás kialakulásához, különösen idősebb embereknél, illetve azoknál, akiknek valamilyen krónikus betegségük van. Az influenza elleni védőoltás akár a tüdőgyulladás elleni védőoltással egy időben is beadható, csak külön karba.

A bárányhimlő elleni védőoltással megelőzhetők a tüdőgyulladás leggyakoribb esetei, amelyeket a bárányhimlőt okozó vírusok okoznak.

Kinek javasolt a védőoltás?

A tüdőgyulladás elleni védőoltás javasolt mindenkinek, különösen, aki 65 évesnél idősebb, valamilyen lakó- vagy ápolási otthon lakója, bizonyos krónikus betegségekben szenved, illetve, aki esetében nagyobb a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata. Nagyobb eséllyel fejlődik ki a betegség a dohányosoknál, szívbetegeknél, tüdőbetegeknél, illetve ha valamilyen okból gyenge az immunrendszer.


close