Láz tünetei

A láz tünetei azt jelzik, hogy valami kóros folyamat megy végbe a szervezetben. Lázas állapot elsősorban akkor jelenik meg, ha az immunrendszert valamilyen fertőző ágens aktiválja.

Láz esetén a testhőmérséklet a normális értéktől több mint egy Celsius fokkal eltér. Figyelni kell arra is, hogy eltérő hőmérsékletet mérhetünk a test különböző pontjain. A fülben, vagy végbélben mért maghőmérséklet egy fokkal magasabb, mint a hónaljban mért láz értéke.

A láz különböző tünetei

A hőmérséklet emelkedése részben a szervezet válaszreakciója a külső hatásokkal szemben, ezért a szervezet védekező mechanizmusának beindítását észlelhetjük, gyulladáscsökkentő sejtek és anyagok termelése formájában. Ez időnként bőrjelenségek kialakulásához vezethet (bőrpír, fertőző gócok elhatárolása gennyes bőrjelenség, herpeszes kiütés formájában, esetlegesen allergiás reakció megjelenésében).

Emellett a lázzal járó fokozott hőtermelés emeli a szervezet oxigénigényét, ezáltal fokozza a légzésszámot és megterheli a keringést, ami tovább rontja a szívműködést elesettséget, bágyadtságot is okozva ezzel.

Ez a súlyos állapot különösen akkor gyakori, ha nagyon fiatal, vagy időskorú a beteg, leromlott állapotú, vérszegény vagy a tünetek hátterében folyadékvesztéssel járó kórkép (hányás, hasmenés) áll.


close