Mire utal az állandó hőemelkedés?

Állandó hőemelkedés alatt azt értjük, ha a testhő hosszú időn át vagy tartósan megemelkedik, de még nem beszélhetünk lázról.

Cikkünkből kiderül, hogy mely betegségek okozhatnak tartós hőemelkedést, és hogyan lehet ezt a problémát orvosolni.

A fertőzések, mint a tartós hőemelkedés okai

Az immunrendszer működésbe lép, ha behatoló kórokozókat észlel. Az immunválasz része a testhőmérséklet emelkedése is, a legtöbb esetben a fertőzésre a klinikai tünetekből, illetve laboratóriumi vizsgálatokból tudunk következtetni. Amennyiben nem egyértelmű a kiváltó ok, de fertőzésre gyanakszunk, speciális szerológiai vizsgálatok segíthetik az orvost eligazodni.

A daganatok

A tartós hőemelkedés okai egyes rosszindulatú daganatok is lehetnek, mint például a leukémiák vagy a lymphomák. Ilyen esetben segítségünkre van a diagnózis felállításában a fizikális vizsgálat, a kórtörténet, a képalkotó vizsgálatok eredményei az egyes nyirokcsomók és szervek megnagyobbodásával kapcsolatosan, és végül, de nem utolsó sorban a laborvizsgálatok is.

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségekre a szervezet immunrendszerének fokozott aktivitása jellemző, így nem csoda, hogy sok esetben lázas állapot vagy hőemelkedés is kialakulhat. Ilyen autoimmun betegség például a rheumatoid arthirits vagy a sytemás lupus erythematosus, a szisztémás szklerózis, a dermatomyositis vagy a polymiositis. Az autoimmun betegségek diagnózisa szigorú kritériumok alapján mondható ki, de a betegséget sokszor megelőzi egy olyan klinikai stádium, amikor még nem mondható ki a manifeszt autoimmun kórkép, de számos klinikai tünet, immunszerológiai pozitivitás utalhat az autoimmun jellegre. Állandó hőemelkedéssel ilyenkor is találkozhatunk.

Gyulladásos kórképek

Egyes gyulladásos kórképek fennállása is okozhat tartós hőemelkedést, ilyen például a bélgyulladás vagy az ízületi gyulladás.

Endokrin okok

Kiemelendő a pajzsmirigy túlműködése, melynek következtében fokozódik a szervezet anyagcseréje, és emelkedik a testhőmérséklet is.

Szövetszéteséssel járó folyamatok

Égésben, egyéb fizikai vagy kémiai károsodások esetben a szövetek pusztulása során felszabadulhatnak olyan pirogén anyagok, amik tartósan emelhetik a testhőmérsékletet.

Gyógyszerek mellékhatása

Egyes gyógyszerek hatására is képződhetnek pirogén anyagok, melyek tartós hőmérséklet-emelkedést okozhatnak.

Pszichés okok

Amennyiben a lehetséges szervi okokat kizártuk, gondolnunk kell a pszichés okok miatt bekövetkező testhőmérséklet-emelkedésre is. Ez a hőemelkedés típus nem lázcsillapító hatására, hanem szorongásoldó segítségével szűnik meg.


close