A hőháztartás szerepe

Az emberi szervezet bámulatos rugalmassággal tud reagálni a külső környezet hőmérsékleti változásaira: a mindenki számára ismerős libabőrözés, didergés vagy verejtékezés a hőhatásokhoz való alkalmazkodást szolgáló élettani folyamatok.

A nagyfokú alkalmazkodóképességért az agy hipotalamusz nevű struktúrája felel. Ez a kis szerv egy termosztáthoz hasonlítható, amely a test összetett és kifinomult hőszabályozó folyamatait koordinálja.

A külső és belső hőingadozás kiegyenlítésének szolgálatában áll: lényegében arra törekszik, hogy egyensúlyt tartson a hőtermelés és a hővesztesség között, ily módon fenntartsa a test optimális működéséhez szükséges hőmérsékletét.

Melegben izzadás

Meleg környezetre a test izzadással válaszol: a bőr alatt található izzadságmirigyek folyadékkiválasztásba kezdenek, amely izzadságvezetéken és a bőr pórusain keresztül távozik a bőr felszínére. Ez a párolgási folyamat hőleadással, ugyanakkor komoly folyadékvesztességgel is jár – meleg időben ezért van szükség fokozott vízpótlásra.

Hidegben hőmegtartás

Hidegben a szőrtüszőkhöz kapcsolódó izmok összehúzódnak, aminek hatására a szőrszálak felemelkednek, így segítve a hőmegtartást, vagyis a libabőrözés következtében egyfajta szigetelő réteg képződik a testfelszínen. A hipotalamuszból érkező üzenet hatására pedig az izmok remegni kezdenek, amely fokozza a hőtermelést.

Legyen bármilyen rugalmas, adott ponton túl a szervezet nem képes korrigálni a szélsőséges környezeti hatásokat: az extrém hideg vagy meleg egyaránt nagy megterhelést jelent számára, és maradandó testi károsodásokat, akár halált is okozhat.


close