Láz gyermekkorban

Fontos tudni, hogy láznak csak a 38 fokot és az a feletti testhőmérsékletet nevezzük. A láz a szervezet számára hasznos, hiszen ilyenkor az immunrendszer aktívabban működik, és a magasabb hőmérsékleten a kórokozók jobban elpusztulnak.

A 2011-ben megváltozott gyermekgyógyászati hivatalos szakmai ajánlás szerint lázcsillapító adása javasolt a lázas gyermeknél akkor, ha a láz miatt láthatóan rossz a közérzete, (emiatt például enni-inni nem akar) vagy akkor, ha meglévő súlyos alapbetegsége van és a testhőmérséklete 38 fok fölé megy.

Ezért próbálnak sok szülőt meggyőzni arról, hogy ne adjanak az első lázra antibiotikumot, hiszen a baktérium elpusztulhat a magasabb testhőmérsékleten, a szervezet természetes védekezőképessége által.

Fizikális lázcsillapítás

A fizikális lázcsillapító módszerek kíméletes alkalmazását is inkább csak magas – a szervezetet megterhelő – 39 fok feletti láz esetén ajánlja, amikor a láz jótékony hatásai már csökkenek. Ezek az irányelvek a fizikális lázcsillapítás kíméletlennek tartott módszerei: így a hidegfürdő vagy a hideg testborogatás ellen is állást foglalnak.

A hideg vizes testborogatást (priznic) egyáltalán nem javasolja, e helyett inkább a kíméletes, didergést elkerülő, 31 foknál melegebb (langyos) vízzel történő fürdő alkalmazását írja elő, ami alapvetően a közérzet javítását szolgálja. Tehát az aktív lázcsillapítást – mind a gyógyszeres, mind a fizikai csillapítás – magas láz és/vagy rossz közérzet esetén alkalmazható.

Gyógyszeres lázcsillapítás

Gyógyszeres lázcsillapítás esetén három különböző hatóanyagot – amidazophen, paracetamol, és ibuprofen – tartalmazó készítmény közül választhatunk. Fontos kitapasztalni, hogy gyermekünknél melyik gyógyszer válik be legjobban. Egyidejűleg azonban nem szabad kétféle lázcsillapítót használni.

Csecsemő magas lázzal: azonnal kivizsgálás!

Rizikósnak a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 fokos vagy azt meghaladó, a 3-6 hónapos csecsemők esetében a 39 fokos vagy azt meghaladó testhőmérséklete mondható, ilyenkor azonnali kórházi felvétel és kivizsgálás szükséges – kivéve, ha a háttérben ismert, magas rizikót nem jelentő esemény, például védőoltás áll.


close