Bronchoszkópia

A bronchoszkópia tüdőbetegségek diagnosztizálása és kezelése során alkalmazott eljárás. A bronchoszkópia történhet egyrészt rugalmas fiberoszkóp segítségével, valamint merev csővel. A légutak (légcső, főhörgők, lebenyhörgők) áttekintése a hajlékony fiberoszkóp segítségével történik helyi érzéstelenítésben. Merevcsöves bronchoscopiát elsősorban a légúti idegentestek eltávolítása céljából végünk.

Arról, hogy hogyan történik a bronchoscopia, és mik a beavatkozás esetleges szövődményei az alábbiakban olvashat.

Habár a bronchoszkóp segítségével nem lehet közvetlenül megtekinteni a tüdőszövetet, azonban a bronchoszkópon keresztül mintát lehet venni biopsziával a tüdőszövetből, melyet aztán laboratóriumban vizsgálnak.

A bronchoszkóp lehet rugalmas és merev. Az 1960-as évektől kezdve a rugalmas bronchoszkóp fokozatosan kiszorította a merev bronchoszkóp használatát. A rugalmas bronchoszkópia általában nem, a merev azonban általános érzéstelenítést igényel.

Milyen esetekben végeznek bronchoszkópiát?

A bornchoszkópiát diagnosztizálásra és kezelésre is használják. Diagnosztizálásra használják tartós vagy megmagyarázhatatlan köhögés, kóros mellkasi röntgen esetében, vagy ha vér van a köpetben, vagy esetleges tüdőfertőzés áll a háttérben. A kis hörgők elzáródása következtében kialakult tüdőösszeesés okának kiderítésére és lehetőség szerint a probléma megoldására felhasználható a bronchoszkópia. Jóindulatú daganat és légúti idegen testek eltávolítására is alkalmas.

A bronchoszkópia szövődményei

A bronchoszkópia szövődményei viszonylag ritkák és enyhék. Fontos, hogy tudjuk, hogy minden orvosi eljárás kockázattal és szövődmények kialakulásával járhat, legyenek azok ismertek vagy előre nem láthatók, ugyanis minden beteg eltérően reagál a kezelésekre és gyógyszerekre.

A bronchoszkópia lehetséges szövődményei a következők:

  • orrvérzés
  • hangszálsérülés
  • szabálytalan szívverés
  • oxigénhiány a szervezet szöveteiben
  • szívsérülés a gyógyszerek vagy az oxigénhiány miatt
  • vérzés a biopszia helyén
  • a tüdő kilyukadása
  • a fogak károsodása
  • az érzéstelenítés szövődményei

A bronchoszkópiás vizsgálat általában éhgyomorra történik. A rendszeresen szedett gyógyszerek kevés folyadékkal bevehetők, kivéve azok, melyek a vérzés kockázatát fokozzák.


close