Gombás eredetű tüdőgyulladás

A tüdőgyulladást vagy pneumóniát okozhatja vírus vagy baktérium, ritkábban előidézheti akár parazita vagy gomba is. Utóbbi Magyarországon nem fordul elő gyakran, hiszen a problémát okozó gombák főleg trópusi éghajlatú területeken fordulnak elő.

Ha mégis megtörtént a baj, és belélegeztük a gomba spóráit, még akkor sem biztos, hogy megfertőződünk.
Hiszen gombás eredetű tüdőgyulladás szinte kizárólag olyan egyéneknél alakul ki, akiknek valamilyen oknál fogva gyenge az immunrendszerük.

Ez az ok lehet rosszindulatú daganat, kemoterápiás kezelés hatása, AIDS fertőzés, szteroidok szedésének mellékhatása, illetve veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapot is.

Gomba okozta tüdőgyulladás tünetei

A gomba okozta tüdőgyulladás alattomos megbetegedés, tünetei meglehetősen enyhék. Előfordulhat hőemelkedés, gennyes vagy véres köpet, illetve fizikális vizsgálat során a tüdőben hallgatózási eltérés észlelhető. Nagyon ritkán diagnosztizálják, hiszen előfordulásának esélye hazánkban minimális, elsősorban AIDS-es betegeknél gondol az orvos gombás eredetű tüdőgyulladásra.

Diagnózis és kezelés

A betegség diagnózisához köpet- vagy vizeletvizsgálat szükséges, amelyben felfedezhetik a kórokozót. Vérvizsgálat segítségével ki lehet mutatni az esetleges ellenanyagokat is, ez szintén elvezethet a helyes diagnózishoz.

A megbetegedés kezelése gombaölő szerrel történik, a terápia sikeressége azonban nagyban függ a beteg általános állapotától is, hiszen ilyenkor egy gyenge immunrendszerű szervezetnek kell megküzdenie a fertőzéssel.


close