Az orrdugulás okai

Az orrdugulás rendkívül gyakori és kellemetlen tünet, amelyet bizonyos betegségek vagy környezeti tényezők válthatnak ki.

Az orrdugulás hosszú távon veszélyes állapot lehet, hiszen ilyenkor a szánkon keresztül vesszük a levegőt, így hidegebb és szárazabb levegő jut a légutakba, amely további légúti megbetegedésekhez vezethet. Ezért is fontos, hogy mihamarabb kiderítsük, mi okozza az orrdugulást, és tegyünk ellene.

Orrdugulás allergia miatt

A felső légúti allergiák okozhatnak orrdugulást, hiszen a szervezet reakcióiban szerepet játszó mediátor anyag, a hisztamin allergén hatására vérbőséget okoz. Emiatt az orrnyálkahártya területén duzzanat alakul ki, ez pedig orrdugulást eredményez. Az allergiás tünetek közül ez az egyik legkellemetlenebb, hiszen zavarja az alvást, így rontja az életminőséget is.

Orrdugulás betegség miatt

Az orrsövényferdülés az orrüreget szűkítő ferdüléseket okoz, ez pedig megakadályozza az orrlégzést, így orrduguláshoz vezet. Továbbá orrdugulást okozhat még a közönséges nátha és az arcüreggyulladás is, előbbi esetében sárga, utóbbi esetén zöldes váladék képződik. Ezen kívül hosszan tartó orrdugulást okozhat az orrpolip is, amelyet műtéti úton kell eltávolítani. Továbbá szénanátha és a felső fog gyökerének gyulladása is okozhatja a kellemetlen tünetet.

Gyógyszerek mellékhatása

Paradoxnak hangzik, de ha túlságosan gyakran alkalmazunk különböző vény nélkül kapható orrcseppeket, azzal orrdugulást idézhetünk elő. Ezen kívül számos gyógyszer okozhat orrdugulást, ilyenek például a béta blokkolók, a kalciumcsatorna blokkolók és a vízhajtók is.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Az orrdugulás kezelése


close