Lázcsillapítás szoptatás alatt

Kellemetlen helyzetbe kerül az újdonsült anyuka, ha lázas lesz, hiszen a szoptatás alatti gyógyszerszedést mindenki kerülni szeretné. Szerencsére vannak olyan lázcsillapításra alkalmazható hatóanyagok, amelyek nem ártanak a babának.

Ennek ellenére bármilyen, akár vény nélkül kapható gyógyszer szedése előtt is kérjük ki orvosunk véleményét, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. Nézzük, milyen gyógyszerhatóanyagok használhatók lázcsillapításra a szoptatás során:

Ibuprofen

Ez a hatóanyag nemcsak lázcsillapító, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és nincs káros hatása a babára. Ezt a tényt az is alátámasztja, hogy ez az a hatóanyag, amely gyerekeknek is adható hasonló tünetek megjelenése esetén. Azt ibuprofen napi adagja maximum 1600 mg 200-500 mg-os adagokban. Mellékhatásként gyomorirritáció alakulhat ki, ezért reflux esetén érdemes másik hatóanyagot választani.

Paracetamol

Ez a másik hatóanyag, amely nyugodtan szedhető szoptatás alatt, maximum napi 4000 mg szedése javasolt körülbelül 500 mg-os adagokban. A szoptató anyukáknak csak arra kell ügyelniük, hogy olyan gyógyszert szedjenek, amelyek kizárólag paracetamolt tartalmaznak, ugyanis a kombinált paracetamol-készítmények már tartalmaznak a babára is káros anyagokat.

Kerülendő lázcsillapítók

A diklofenakot és az acetil-szalicilsavat tartalmazó gyógyszereket viszont kerüljük, ha lehet: előbbit maximum rövid ideig szedhetjük szoptatás alatt, utóbbit viszont egyáltalán nem. Ugyanis az acetil-szalicilsav szedésével a Reye-szindróma kialakulását kockáztatjuk, amely egy ritka és súlyos, főként gyermekeket érintő kórkép.


close