Hőemelkedés gyermekeknél

Ha a test hőmérséklete tartósan 37 fok fölötti, hőemelkedésről beszélünk. Gyermekek esetén fontos tudnivaló, hogy ha a láz mérése a végbélben történik, 0,5 fokot le kell vonni a kimutatott testhőmérsékletből.

Az alábbiakban részletesen felsoroljuk, hogy mi minden okozhat hőemelkedést – persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, azonban szokatlan vagy tartós hőemelkedés esetén ajánlott orvoshoz fordulni.

Fertőzések: a hőemelkedés egyik legvalószínűbb oka, hogy valamiféle fertőzés támadhatta meg a pici szervezetét, amelyre egyéb tünetekből (orrfolyás, fájdalom), és ha szükség van rá, laboratóriumi vizsgálatokból lehet következtetni.

Gyulladásos folyamatok: tartós hőemelkedést okozhatnak különböző gyulladásos folyamatok a szervezetben. Lehet szó bélgyulladásról vagy ízületi gyulladásról is, de az is lehetséges, hogy egy gyulladásos góc alakult ki a mandulában vagy az egyik fogban.

Pajzsmirigy túlműködése: a tartós, látszólag ok nélküli hőemelkedés oka gyakran a pajzsmirigy túlműködése, amelyet célzott vérvétellel lehet kimutatni. Ez az állapot az anyagcsere fokozódásával is jár.

Égési sérülés: ha nemrég tartós égési sérülést szenvedett el a gyerek, lehet, hogy a hőemelkedés ennek a későbbi mellékhatása.

Gomba: ha a szervezetben természetes módon jelen lévő Candida nevű gomba kórosan elszaporodik, és túl sok méreganyagot termel, számos kellemetlen tünet mellett hőemelkedést is tapasztalhatunk.

Vérszegénység: ha a hőemelkedés levertséggel, rossz közérzettel társul, gondolni kell a vérszegénységre is.

Autoimmun megbetegedések: egyes autoimmun megbetegedések (RA, lupus) baljós előszeleként jelenhet meg tartós hőemelkedés.

Daganatok: egyes rosszindulatú rákos megbetegedések, mint például a leukémia okozhat tartós hőemelkedést.

Pszichés okok: ha a tünetnek semmi szervi oka nincs, az is lehet, hogy a stressz okozza. Ez pszichoterápiával, szükség esetén szorongáscsökkentőkkel kezelhető.

Gyógyszer mellékhatása: egyes gyógyszerek mellékhatásaként jelenhet meg hőemelkedés. Ha tartós, ok nélküli hőemelkedést tapasztal, ellenőrizze gyermekének állandó jelleggel vagy a közelmúltban beszedett gyógyszereinek betegtájékoztatóját.


close