Lázcsillapítás terhes nőknél

Ha a kismama testhőmérséklete eléri a 38°C-ot, mindenképpen azonnali orvosi beavatkozás válik indokolttá.

Az alábbiakban részletesen olvashat a terhesség folyamán fellépő láz veszélyeiről és kezeléséről.

A lázcsillapítás lehetőségei a terhesség alatt

Várandósság esetén a testhőmérséklet enyhe emelkedése nem okoz komplikációt sem az anya, sem a magzat egészségére nézve. A kisebb fokú hőemelkedéssel nincs különösebb teendő, a testhőmérséklet mérésén kívül nem igényel kezelést. Ha azonban a testhőmérséklet eléri a 38°C-ot, vagy még magasabbra emelkedik, orvoshoz kell fordulni.

Az esetek jelentős hányadában az állapotos nők lázát valamilyen vírusfertőzés okozza, mely leggyakrabban a légutakat és az emésztőrendszert érinti. A láz csillapítása érdekében ilyenkor a leendő anyának bő folyadékpótlásra kell törekednie. Sok pihenésre van szüksége, amihez – a lehetőségektől függően – egy viszonylag hűvös helyiséget kell biztosítani. Ezen kívül továbbra is oda kell figyelnie az állapotának megfelelő táplálkozásra és a laza öltözékek viselésére. Várandósság esetén a láz gyógyszeres mérsékléséről megoszlanak a vélemények. Általánosságban azonban elmondható, hogy az indokolt esetben bevett lázcsillapító gyógyszer által előidézhető szövődmények kockázata lényegesen kisebb, mint a magas láz által okozott következményeké.

Milyen következményei lehetnek a láznak a magzat egészségére nézve?

A láz olyan betegségeket is jelezhet, amelyek veszélyeztethetik a magzat egészséges fejlődését. A rubeolavírus kórokozója átjut a méhlepényen, és a terhesség első harmadában súlyos magzati károsodáshoz vezethet. Szintén az első trimeszterben okozhat nagyobb károkat a bárányhimlő, melynek hatására az idegrendszert, a szívet, a végtagokat és egyes érzékszerveket érintő visszafordíthatatlan, fejlődési rendellenesség alakulhat ki.

Ha a magas lázzal járó vírusfertőzés veszélyezteti a magzat egészségét, akkor általában több, eltérő szakterületű orvos is részt vesz a várandós nő kezelésében. Ha a láz 39,5°C fölé emelkedik, a testhőmérséklettel együtt növekszik a szellemi fogyatékosság és a velőcső defektus előfordulásának kockázata. A láz veszélye a terhesség első harmadában a legnagyobb, ekkor vetélést is okozhat. Az orvosok arra törekednek, hogy minél hamarabb felismerjék a lázzal járó betegséget, és célzott terápiával megszüntessék azt.


close