Megfázás terhesség alatt

A megfázás terhesség alatt igen gyakori. A legfontosabb a megelőzés. Az ágynyugalom nem kötelező, de sokszor segít a gyorsabb gyógyulás eléréséhez.

A megfázás tünetei

A megfázás jellemző tünete az orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás. Ennek hátterében az orrnyálkahártya gyulladása áll. Mivel ilyen panaszok esetén leginkább szánkon keresztül veszünk levegőt, gyakran előfordul a nyálkahártya kiszáradása és a torokfájás is.

Mit tegyünk megfázás esetén?

Mivel a magzat a placentán át a szervezet védekező anyagait megkapja, az anyai nátha fejlődési rendellenességet nem okoz. Ennek ellenére a gyógyszeres kezelést mindenképpen megfontoltan kell alkalmazni.

Tekintettel a vírusfertőzésre, mint a panaszok és tünetek hátterében álló leggyakoribb alapvető kiváltó tényezőkre, specifikus terápia nem ismert a betegség kezelésében terhesek esetén sem. Legfontosabb itt is a megelőzés.

A megfázás megelőzése

A megelőzést nagyban szolgálja a fertőzött betegek elkülönítése, a rendszeres szellőztetés és a vírusos váladékokkal (nyál, orrváladék, szemváladék) fertőzött tárgyak tisztítása. Bár az előbb említett módon specifikus terápia nem létezik, az orrnyálkahártya gyulladásos reakciójának csökkentése a tünetek visszaszorításához és az általános állapot javításához vezet.

Ehhez részben sós víz alkalmazása is elegendő lehet (tengervíz tartalmú orrspray vagy nagy koncentrációjú – 10%os – steril sóoldat), de időnként az orrnyálkahártya duzzanatát mérséklő egyéb orrcseppek adagolása is szükségessé válhat.

Lázzal és fájdalommal kísért megfázás

Amennyiben láz vagy fájdalom is kíséri a tüneteket, a lázcsillapítás szabályai szerint szükséges eljárni. Bakteriális felülfertőződésre utaló tünetek esetén antibiotikum kezelés jön szóba. A náthás betegek étvágya általában csökken, részben az orrlégzés nehezítettsége, részben az ízérzés átmeneti csökkenése miatt.

Ez esetben az étkezések erőltetése nem fontos, a bő folyadékkal történő itatás azonban annál inkább. Az ágynyugalom nem kötelező, de sokszor segít a gyorsabb gyógyulás eléréséhez.


close