Hőemelkedés okai

A hőemelkedés okai lehetnek fertőzések. Előfordulhat például tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés, bakteriális hasmenés. A napszúrás is okozhat emelkedett testhőmérsékletet. Mikor beszélhetünk hőemelkedésről?

Hőemelkedésről beszélünk, ha testünk normális hőmérséklete 1°C-nál kevesebbel emelkedik meg. Lázméréskor figyelembe kell vennünk, hogy a fülben vagy végbélben mérhető testhőmérséklet nagyjából 1°C fokkal magasabb, mint az a hőmérséklet, amit a hónaljban mérhetünk.

Mi állhat a hőemelkedés hátterében?

A hőemelkedés és láz hátterében olyan hatások állnak, amelyek a szervezet testhőmérsékletének szabályozásában szerepet játszó agyi központ (hypothalamus) normális működését befolyásolják. Ezek leggyakrabban fertőzések, amelyek lehetnek bakteriális vagy virális eredetűek, például a tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés, bakteriális hasmenések, agyhártya vagy agyvelőgyulladás stb.

A szervezetet érintő gombás fertőzések (gombás tüdőgyulladás, kifejezett nyálkahártya gombásodás, főleg leromlott vagy daganatellenes kezelés miatt legyengült immunrendszerű betegek esetén) vagy parazitafertőzések, különösen külföldi utak során szerzett megbetegedésnél (pl. malária) is hőemelkedéssel, lázzal járhatnak.


close