Fizikális lázcsillapítás

A fizikális lázcsillapítás önmagában, illetve a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítéseként is alkalmazható.

Az alábbiakban részletesen olvashat a fizikális lázcsillapítás különböző lehetőségeiről.

A beteg igyon sok folyadékot!

Elterjedt tévhit, hogy a lázas betegnek vastag takaró alatt, melegen felöltözve kell pihennie. Valójában épp az ellenkezője az, ami elősegítheti a láz csillapodását. A forró testet nem szabad tovább fűteni. A beteg inkább vékony takaró alatt feküdjön, és közben igyon sok langyos folyadékot. A megfelelő folyadékbevitel akár 1°C-kal is csökkentheti a testhőmérsékletet.

Lázcsillapítás hűtőfürdővel

A lázcsillapítás egyik legrégibb módja a hűtőfürdő alkalmazása. A beteget először testmeleg fürdővízbe kell ültetni úgy, hogy nyakig elmerüljön. Ezután hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűteni kell a vizet kb. 30°C-ig. A beteget ilyenkor már rázza a hideg, de csak 3-5 perc elteltével szállhat ki a kádból. A beteg állapotától függően a hűtés tusolással is végezhető, nem kell feltétlenül ülőfürdőt venni. Alapos szárítkozás után visszafeküdhet az ágyba, de ekkor sem szabad túl vastag takaróval takaróznia, mert hőpangás alakulhat ki. Hőpangás esetén a beteg nagyon intenzíven izzad, felgyorsul a pulzusa és a légzése, hányinger, hányás és zavartság is előfordulhat nála.

Hideg vizes borogatás

A végtagok hideg vizes borogatása nem csökkenti a testhőmérsékletet. Ez a módszer csak abban az esetben hatásos, ha az egész testfelületen – legalább a törzsön – történik. Otthoni körülmények között ezt azonban nagyon nehéz megoldani úgy, hogy ne ázzon át minden a beteg körül. A borogatást 10 percenként cserélni kell mindaddig, amíg a beteg testhőmérséklete 38°C alá nem süllyed.

Általános tudnivalók fizikális lázcsillapítás esetén

A fizikális lázcsillapítás alatt a beteget nem szabad magára hagyni, és nem szabad szellőztetni sem. A testhőmérséklet mérését több alkalommal meg kell ismételni. Amennyiben a lázcsillapítás eredménytelen, illetve a testhőmérséklet eléri a 40°C-t – vagy annál magasabb -, orvoshoz kell fordulni. A tartósan magas láz következményeként életveszélyes görcsroham alakulhat ki.


close