Hőemelkedés, hőingadozás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
38 éves, 3 gyermekes családanya vagyok. 3 évvel ezelőtt jelentkeztek először a panaszaim, amikor is arra lettem figyelmes, hogy minden nap a testhőmérsékletem 37.5-ig felkúszott. jobban mondva maximum 37.5-ig, de biztos, hogy minden nap hőemelkedést mértem.
Ez a hőemelkedés a közérzetemet igen negatív irányba rontotta, innen is vettem észre. Általános laborvizsgálat minimális (kb. 22-es értékű) vérsüllyedést mutatott ki, de sem a hasi ultrahang nem mutatott ki semmit, sem fogászati, sem nőgyógyászati ok nem áll a háttérben, mivel azóta jártam is ezen szakorvosoknál.
A lázambulancián nem foglalkoztak velem, ott azt mondták, hogy 37.5 feletti hőemelkedés esetén van értelme kutakodni. Addig meg akár normális is lehet!
A 3 év alatt igyekeztem tehát úgy gondolni a dologra, mint valami normális jelenségre, és nem is igen foglalkoztam magammal, bár többször voltam olyan állapotban, hogy megmértem a testhőmérsékletemet, mert éreztem, hogy nem vagyok jól és valóban, hőemelkedést mutatott. Mindez teljesen betegségmentes időszakban fordult elő. Állandóan soha nem kísértem figyelemmel hőingadozásaimat, de most már kezdek besokallni. Lassan két hete vagyok itthon betegállományban, ami megint csak hőemelkedéssel kezdődött, de voltak olyan kísérőtüneteim, amiből tudtam, hogy megfázott a fejem, és a panaszaimat ez okozza. Elmentem gégészetre, ahol egy hetes antibiotikum kúrára fogtak, rendszeresen melegítettem a fülem, aminek köszönhetően a megfázásos tünetek elmúltak. Igen ám, de a hőemelkedés állandósult. Hiába szedtem az antibiotikumot, folyamatos volt a magasabb, konkrétan 37.3-37.5 közötti hőingadozásom. Most már a gégész is megrökönyödve áll az eset előtt, azaz ő megmondta, hogy gégészetileg nem indokolt a hőemelkedés. Holnap újabb laborvizsgálatra megyek, de már most nem sok értelmét látom, mert, ha semmi kézzelfoghatót nem mutat ki, esetlegesen némi vérsüllyedést, akkor mitől lehet ez a közérzetemet igen negatívan befolyásoló hőemelkedés? Merre lenne érdemes kutakodni? Miért van az, hogy reggel, a felkelést követően 37 alá süllyed a testhőmérsékletem, de napközben érzem, ahogy felkúszik, és úgy érzem magam, mint egy lázas beteg? Állandó gyógyszerként a Yadine-t szedem. Ez válthat ki ilyen mellékhatást?
2011. 11. 22. | 18:33

Kedves Kérdező!
A testhőmérsékletnek napi ingadozása van, legalacsonyabb a hajnali, reggeli órákban, legmagasabb késő délután, estefelé. A napi hőmérséklet ingadozás 0,6 fok lehet. Előfordul, hogy egy betegséget, fertőzést követően hosszabb időszakra megmarad a normális értéknél kissé magasabb testhőmérséklet, a hipotalamusz hőszabályozó központja lassabban reagál, magasabb értéken tartja a testhőmérsékletet. Ha panasza néhány héten belül nem szűnik meg, akkor kiegészítő vizsgálatok javasoltak, így CRP, vérkép, pajzsmirigy működés, valamint fogászati vizsgálat.

Orvosszakértő 2011. 11. 24. | 22:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close