Orrcseppek tartós használatának veszélyei

A nátha tünetei mindenki számára jól ismertek. A vezető tünetei közé tartozik, hogy fokozódik az orrváladék mennyisége, megduzzad az orr nyálkahártyája, eldugul emiatt az orr.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy a nátha kezelésére használt orrcseppek tartós használata milyen veszélyekkel járhat; illetve ha már kialakult a betegség, milyen kezelési lehetőségek vannak.

Az orrcseppek hatóanyagai többfélék lehetnek. Leggyakrabban használatos orrcseppfajták közé tartozik a tengervizes vagy konyhai sót tartalmazó orrcsepp, egyes teafőzetek, allergia ellenes szereket tartalmazó orrcseppek, nyálkahártya duzzanatot lohasztó orrcseppek.

A nyálkahártya lohasztó orrcseppek tartós használata

Az ebbe a csoportba tartozó orrcseppek tartós használata igen veszélyes, és sajnos gyakori probléma; ez esetben maga a túlzásba vitt orrcsepp-használat is fokozza az orrnyálkahártya gyulladását. A probléma akkor alakul ki általában, ha a beteg 7-10 napnál hosszabb ideig használja ezt a fajta orrcseppet. Sok esetben az is előfordul, hogy az orrcseppet a betegek nem a betegtájékoztatóban leírt javaslatok alapján alkalmazzák, hanem gyakrabban és/vagy magasabb dózisban. Ez tovább rontja a tüneteket.
A túlzásba vitt orrcsepp-használat hatására kialakul a gyógyszeres kezelés következtében fellépő nátha (más terminológiával gyógyszer-nátha, gyógyszer rhinitis), a rhinitis medicamentosa. A rhinitis medicamentosa oka nemcsak orrcsepp-használat lehet, hanem belsőleg használt gyógyszerek is okozhatják, ilyenek például bizonyos vérnyomáscsökkentők, központi idegrendszerre ható gyógyszerek.
Az orrkagylók duzzadttá válnak, romlik az orrjárat átjárhatósága, az orrlégzés akadályozottá válik. A jelenség pontos folyamata nem ismert, valószínűleg az érösszehúzó szerek többféle receptoron is hatnak, és míg kezdetben érösszehúzó hatásuk dominál, később értágító hatás érvényesül egy másik receptor stimulálásával.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Amennyiben már kialakult a rhinits medicamentosa, nincs más választás, le kell szokni az orrcsepp használatáról, ez igen nehézkes sok esetben. Az orrcsepp használatának abbahagyása hirtelen és fokozatosan is történhet.
A problémás időszak átvészelésére kortikoszteroidos orrspray, vagy súlyos esetekben akár szájon át alkalmazott kortikoszteroid is szükséges lehet.


close