Megfázás lehetséges szövődményei

Míg a megfázás tünetei csupán kellemetlenségekkel járnak, addig a megfázás szövődményei súlyosabb következményeket idézhetnek elő. A megfázás lehetséges szövődményei közé tartozik az arcüreggyulladás, a hörghurut vagy a fülgyulladás. Súlyosabb esetben, ha felülfertőződésről is szó van, antibiotikumos kezelésre van szükség a gyógyuláshoz.

Az alábbiakban az arcüreggyulladásról, asztmás rohamról, hörghurutról, torok – és mandulagyulladásról, fülgyulladásról, valamint a krónikus betegségben szenvedők megfázásának kockázatairól olvashat.

Megfázásból kialakuló megbetegedések

Egyes esetekben a megfázás súlyosabb szövődmények kialakulásához vezet, például:

Amennyiben asztmában, krónikus hörghurutban vagy emfizémában szenved, az említett tüneteken felül kellemetlen légúti tüneteket tapasztalhat akár még hetekkel a megfázás után is.

Arcüreggyulladás

Arcüreggyulladás alatt az arcüreg nyálkahártyájának gyulladását értjük. A gyulladás hatására több nyálka választódik ki, és az arcüreg járatai elzáródnak. Amennyiben a megfázás több mint egy hétig elhúzódik és fájdalmat érez az arcüreg területén, valamint fájdalom jelentkezik a felső fogakban, bedugul az orra, köhög, fáj a feje és sűrű sárga vagy zöld váladék távozik az orrából, keresse fel orvosát.

Asztmás roham

Az asztmás betegek tünetei súlyosbodhatnak, fellángolhatnak a légúti fertőzések hatására. Légszomj, mellkasi szorító érzés és köhögés léphet föl.

Hörghurut

Heveny hörghurut alatt az alsó légutak (hörgők) gyulladását értjük, amelyet főleg bakteriális vagy vírusos fertőzés okoz. Hörghurut során köhögéskor sűrű sárga váladék válhat föl, amelybe néha egy kis vér is vegyülhet.

Torokgyulladás és mandulagyulladás

A megfázás során jelentkező torokgyulladást és mandulagyulladást vírus okozza, de ez bakteriálisan felülfertőződhet.

Fülgyulladás

Az esetek 80%-ban vírus okozza, de ez bakteriálisan felülfertőződhet.

Krónikus egészségügyi problémák

Amennyiben krónikus betegségben szenved, mint például asztma, szívbetegség, cukorbetegség, COPD vagy HIV/AIDS, a megfázás súlyosabb következményekkel járhat. Ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulnia.


close