Náthavírusok

A közönséges náthát közel kétszáz különböző vírus okozhatja, melyek között a leggyakoribban az úgynevezett rhinovírusok. Ezek a vírusok cseppfertőzés vagy közvetlen érintkezés útján terjednek, és különösen jól érzik magukat abban a környezetben, mely az orrunkban található.

A közönséges nátha a leggyakoribb betegségek közé tartozik, ennek okozói a különböző vírusok, melyek a felsőlégutakat, az orr és a torok nyálkahártyáját támadják meg.

Mintegy kétszáz különböző vírus okozhat náthát, ezek közül a leggyakoribbak az úgynevezett rhinovírusok, de náthát okozhatnak többek között az adenovírusok, az enterovírusok és meglepő módon az influenzáért felelős vírusok is (még akkor is, ha valójában nem alakul ki influenza). A legtöbb náthás ember szervezetében nemcsak egyféle vírus található meg.

Rhinovírusok

A leggyakrabban, az esetek mintegy felében (egyes szakértők szerint akár 80 százalékában) a rhinovírusok a felelősek a nátha kialakulásában. Mintegy 99 különböző altípusukat különböztethetjük meg. Ezek a vírusok a legkisebbek közé tartoznak, a méretük alig 30 nanométer (összehasonlításként: a himlőt okozó vírusok tízszer akkorák). A rhinovírusok igen fertőzőek, vagyis nagyon könnyen kerülnek át egyik szervezetből a másikba, és igen ellenállóak is, több órán keresztül is képesek életben maradni például a fertőzött felületeken.

Nátha ősszel és télen

A náthát okozó vírusok az őszi-téli időszakban a „legaktívabbak”, a legtöbb megbetegedés október és április között történik. Ennek több oka is lehet, például, hogy több időt töltünk zárt helyen, másokkal egy légtérben, és az immunrendszerünk is le van gyengülve.

Azonban a betegség terjedéséhez az is hozzátartozik, hogy a rhinovírusok különösen jól érzik magukat 33 és 35 fokos környezetben, vagyis azon a hőmérsékleten, amely az orrunkban található a téli időszakban.


close