Tüdőgyulladás gyermekeknél

A kisbabák tüdőgyulladása nagyon ijesztő lehet a szülők számára, hiszen egy súlyos betegségről van szó. Azonban megfelelő kezelés mellett ritkán vannak komoly szövődményei.

A leggyakoribb tüdőgyulladásokat csecsemő- és kisgyermekkorban általában a kiváltó okok szerint csoportosíthatjuk.

Ez alapján beszélhetünk vírusos, bakteriális eredetű tüdőgyulladásról, másodlagos tüdőgyulladásról (ide tartoznak a hurutos vagy fertőző betegséget, esetleg influenzát követő tüdőgyulladások), idegen test belégzése után kialakult (úgynevezett aspirációs) és az allergiával összefüggő tüdőgyulladásról.

Bakteriális tüdőgyulladás gyermekeknél

A bakteriális eredetű tüdőgyulladás a kisgyermekeknél a tüdő egy egész lebenyének gyulladásával, míg csecsemőknél gócos formában, mindkét tüdőt érintve jelentkezik. A betegség rendszerint a jó közérzetű gyermeknél hirtelen borzongással, hidegrázással, magas lázzal, esetleg lázgörccsel kezdődik. A gyermek bágyadt, elesett, ágyba kívánkozik, köhög, étvágytalan, gyakori a hasi fájdalom. A tüdőgyulladás gyanúját erősíti, ha arc erősen kipirul, a légzés és a pulzus is szapora. Kezelt esetekben ritkán van szövődmény.

Staphylococcus okozta bakteriális tüdőgyulladás

A bakteriális eredetű tüdőgyulladások közül a legsúlyosabb az, amelyet a staphylococcus okoz. Ez gyakran valamilyen bőrfertőzés után jelentkezik. A betegség kezdettől fogva súlyos állapotot okoz, és jellemző rá, hogy órák alatt tovább súlyosbodhat. Az újszülöttek és fiatal csecsemők láza nem szükségszerűen magas, de a szürkés-kékes arcszín a felületes, szapora pulzus és a puffadt has súlyos fertőzésre utal. A veszély annál nagyobb, minél fiatalabb az érintett, és minél később diagnosztizálják.

Kisgyermek vírusos tüdőgyulladása

A vírusos eredetű tüdőgyulladás járványosan jelentkező, köhögéssel járó, elhúzódó betegség. A tünetek fokozatosan jelentkeznek, a láz folyamatosan emelkedik, a köhögés kínzó, görcsös és száraz. A betegség akár két hétnél hosszabb ideig is elhúzódhat, a lábadozás hosszadalmas, és a betegség nagyon megviseli a kicsiket.

A csecsemőkori tüdőgyulladások eredetük szerint legtöbbször “kevertek”, vagyis vírusok és baktériumok együtthatásából keletkeznek. Gyakran felsőlégúti fertőzések, például influenza előzi meg a tüdőgyulladást. A légzés szapora, gyakori az inkább kilégzéskor jelentkező nehézlégzés, a szapora pulzus, a puffadt has, az étvágytalanság, hányás és hasmenés is társulhat a felsőlégúti hurut tüneteihez. Magas láz esetén lázgörcs kísérheti.

Gyermek tüdőgyulladása egyéb okok miatt

Nem ritka, hogy a csecsemő a táplálékot vagy a hányadékot a légcsőbe szippantja, és később ez okoz gyulladást a tüdőben. A belégzés pillanatában, köhögés, nehézlégzés, elkékülés jelentkezik. Az idegen anyagok izgató hatása és a társuló bakteriális fertőzés tüdőgyulladást okozhat. A tüdőgyulladás többnyire a tüdő jobb felső lebenyében helyezkedik el. A köhögés elhúzódó lehet, a megoldás az idegen test eltávolítása.

A tüdőgyulladások közül a legenyhébbnek az allergiás eredetű tüdőgyulladás tekinthető. Időnként csak vérvizsgálatkor, röntgenfelvétel készítésekor derül ki a betegség. A betegség különösebb kezelést nem igényel, csak abban az esetben, ha egy élősködő giliszta belélegzett lárvái okozzák a tüneteket.


close