Tüdőgyulladás szövődményei

Gyenge, beteg szervezetre maga a tüdőgyulladás is veszélyes lehet, de a szövődmények fokozott kockázatot jelentenek. Keringési zavar, mellhártyagyulladás, tüdőtályog a leggyakoribb kísérő betegség.

Az alábbiakban a tüdőgyulladás szövődményeiről, azok kezelési módjairól szerezhet bővebb információt.

A tüdőgyulladás kialakulása

A tüdőgyulladásért valamilyen kórokozó, baktérium, vírus, ritka esetekben füst, gáz, gomba lehet a felelős. Főként időseknél, betegeknél, immunszegényeknél, fiatal felnőtteknél és csecsemőknél jelentkezik. Létezik enyhe és súlyos változata is, fáradtság, láz, hidegrázás, fulladás, köhögés jellemzi. Az influenzaszerű tünetek mellett mellkasi fájdalommal is számolni kell. A kezelés módja attól függ, mi a tüdőgyulladás okozója.

A vírusos fertőzésre csak akkor adnak antibiotikumot, ha fennáll a felülfertőződés veszélye, míg a baktérium okozta tüdőgyulladást minden esetben antibiotikummal kezelik. Gombafertőzésre antifungális készítményt adnak, és minden típus tüneteit csillapítják láz, fájdalom és köhögés elleni szerekkel. A köhögést teljesen soha nem szabad megszüntetni, hiszen ez gondoskodik a lerakódott váladék ürítéséről.

Mik lehetnek a tüdőgyulladás szövődményei?

Ha a páciens valamelyik veszélyeztetett csoportba tartozik, könnyebben megfertőződhet, valószínűleg nehezebben gyógyul, és nagyobb az esélye a szövődményekre.

Baktérium kerül a véráramba

Amennyiben bakteriális tüdőgyulladás alakult ki, a kórokozó bejuthat a véráramba, és megfertőzhet más szerveket is. Ezt a gyanút vérvizsgálattal lehet igazolni.

Mellhártyagyulladás

A tüdő körül is kialakulhat fertőzés, a mellhártya (pleura) és a tüdő között megrekedhet a víz, ez a pleurális folyadékgyülem, mely gennyesedést, légzési nehézséget is okozhat. Ha időben sikerül kiszűrni a problémát, a bordák között a szervezetbe juttatnak egy csövet, hogy a folyadékot leszívják, . Ha már komoly fertőzést okozott, műtét során szedik ki a kötőszövetes sarjadzást.

Tüdőtályog

Gennyel teli üreg jöhet létre a tüdőnek azon a részén, amelyet a gyulladás konkrétan érint. Ha az antibiotikumos kezelés nem segít, operációra kerülhet sor.

Amennyiben a szövődmények miatt keringési rendellenesség, nehezített légzés alakul ki, oxigén belélegeztetését alkalmazzák.


close