Hőemelkedés terhesség alatt

A hőemelkedés terhesség alatt nem számít kóros jelenségnek, mivel a szervezet hőmérséklete terhesség alatt néhány tized Celsius fokkal magasabb.

A terhesség alatti hőemelkedés lehetséges okai

A terhesség alatt a testhőmérséklet pár tized fokkal magasabb, ez természetes jelenség, nem kell kórokozóra gondolni. A terhesség alatti valódi hőemelkedés, lázas állapot oka legtöbbször vírusfertőzés.

Ezek közül a banális fertőzések esetében, mint például vírusos nátha vagy vírusos gyomor-bél fertőzés általában nem kell komplikációval számolni, ha megfelelő mértékű a folyadékbevitel, időben történik lázcsillapítás és a kismama nem szed olyan gyógyszert, mely a magzat károsodását okozná.

Vannak azonban olyan vírusfertőzések, amikor a magzat is veszélybe kerülhet, ilyen például a rubeola, varicella, HIV fertőzés, stb. Ilyen esetekben mindenképp infektológus és nőgyógyász együttes konzultációja szükséges.

A hőemelkedés oka lehet olyan fertőzés, mely magzatot körülvevő bukok gyulladását okozza, ez a chorioamnionitis. Ilyenkor a magzatra veszélyes, súlyos állapotról van szó, mely magas lázzal jár, de a tünetek bevezetésekor még hőemelkedés formájában jelentkezik.

Mi a teendő terhesség alatti hőemelkedés esetén

A terhesség során a lázas állapot veszélyt jelenthet a magzat állapotára nézve, ezért csillapítása indokolt. Ha már nemcsak hőemelkedést tapasztal, hanem 38 Celsius fok fölötti a testhőmérséklet, az már aggodalomra adhat okot, a 39 Celsius fok fölötti pedig komoly szövődményeket okozhat.

A 39,5 Celsius fok fölötti testhőmérséklet felelős lehet a vetélésért, a magzati velőcső defektusaiért és szellemi fogyatékosságáért egyaránt. A kora-terhesség alatti lázas állapot veszélyesebb, mint a terhesség későbbi szakaszaiban.


Tünetek

close