A láz típusai

Ha a szervezet hőtermelése növekedik, és csökken a hőleadása, megemelkedik a testhőmérséklet, vagyis láz tapasztalható.

Az alábbiakban részletesen olvashat a láz típusairól a hőmérőn mért adat alapján és a kialakulási mechanizmusuk szerint.

Testünk központi hőszabályzó rendszere a köztiagyban található. Hőtermelő szerveink az izmok, a vesék és a máj. A láz önmagában nem betegség, hanem inkább tünet, a szervezet egyik védekező reakciója.

Fokokban mérhető láz

38°C-ig csak hőemelkedésről beszélünk, amely általában semmilyen kezelést nem igényel. A közepes vagy enyhe láz 38.1°C-tól 39.0°C-ig tart. Az e felett mért testhőmérséklet 40.0°C-ig már magas láznak számít. A 40.0°C feletti láz a Hyperpyrexia.

A láz sok esetben hasznos a szervezet számára, mert segít a fertőzések leküzdésében. A magas testhőmérséklet ugyanis megakadályozza a kórokozók szaporodását, ezért – ha nem terheli meg túlságosan a szervezetet – nem szükséges a mérsékelt láz csillapítása. A gyerekeknél, állapotos nőknél, cukorbetegeknél, legyengült immunrendszerű betegeknél, lázgörcsre érzékeny idős embereknél, illetve a keringési vagy agyi elváltozással küzdő betegeknél mért lázat minden esetben csökkenteni kell.

A magas láz túlságosan megterhelő a szív és a keringési rendszer számára, mivel ilyenkor megnő a szervezet oxigénigénye. A beteg gyengeségérzetet tapasztal, mert az energiatartalékai fogynak. Ilyen esetekben mindenki számára indokolt a láz csökkentése.

A láz típusai kialakulási mechanizmusuk szerint

A központi idegrendszer eredetű, igen magas láz a centrális láz. Hátterében az áll, hogy egyes betegségek – pl. agyvérzés, agyvelőgyulladás, pajzsmirigy betegségek –, illetve bizonyos kémiai anyagok hatására sérül a hőközpont. Ilyenkor a páciens bágyadt és aluszékony, nincs étvágya, szédül, és gyengének érzi magát. Szaporább lesz a szívverése és a légzése. Előfordulhat hányás, hányinger és fejfájás is.

Ha a lázat az okozza, hogy külső hatás következtében lázkeltő anyag kerül a keringésbe, pirogén lázról beszélünk. Általában valamilyen fertőzés, daganatszétesés vagy immunprobléma miatt alakul ki.


close