Vírusos tüdőgyulladás

A vírusos tüdőgyulladás jellemzően kisgyermek- és idős korban fordul elő. Hátterében RSV is állhat. A betegség spontán gyógyul.

A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladásos megbetegedése, ami számos okból kialakulhat. A vírusok okozta tüdőgyulladás jellemzően kisgyermekkorban és időseknél fordul elő, károsodott vagy legyengült immunrendszer mellett bakteriálisan felülfertőződhet.

Leggyakrabban RSV (respiratory syncytial), parainfluenza, influenza és adenovírus áll a vírusos tüdőgyulladás kialakulásának hátterében. Terjedésében szerepet játszik az időjárás (szezonalitás), a közösségi termek zsúfoltsága, az életkor is.

Jellegzetesen néhány napos orrfolyás, köhögés előzi meg a megjelenését, amit láz is kísér. Gyakori a családtagok egyidejű megbetegedése. A nehezített légzés, a köhögés fokozódása, a légzési segédizmok használata uralhatja a képet.

Gyógyszeres kezelés nem áll rendelkezésre, a vírusos tüdőgyulladás spontán gyógyul, de veszélyeztetett helyzetben a bakteriális felülfertőződés megelőzésére antibiotikum adása szóba jön. Lázcsillapítás, folyadék és vitaminok pótlása szükséges lehet. Súlyos esetben kórházi ellátás indokolt.

orrfolyás, köhögés, láz, nehezített légzés, erősödő köhögés


close