Tüdőgyulladás gyógyulása

Noha ma már sokkal jobb esélyekkel nézünk szembe a tüdőgyulladással, sajnos még mindig az egyik leggyakoribb halálos megbetegedés a világon.

Napjainkban az emberek a tüdőgyulladásra csak mint egy megfázással egyenértékű, veszélytelen betegségre gondolnak, pedig a valóság az, hogy jelenleg a tízedik leggyakoribb halálok a fejlett országokban, többek között Magyarországon is.

Tüdőgyulladás komoly szövődményei

A pneumonia egyik jellemzője, hogy sokszor sajnos a teljesen gyógyultnak tűnt személy akár egy hónappal a tünetek elmúlása után hal bele a betegségbe. A tüdőgyulladásnak számos komoly szövődménye is lehet, ilyen például: a tüdő hegesedése, a mellhártyagyulladás, a tüdőtályog vagy a keringési elégtelenség.

Noha egy egészséges felnőtt ember tényleg jó eséllyel néz szembe a betegséggel, az újszülöttek, az idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők számára cseppet sem lekicsinylendő veszélyt jelent. A tüdőgyulladás esetén a gyógyulás vagy a halál között a szervezet védekezőképessége, a kórokozó megbetegítő képessége, valamint a korán megkezdett kezelés jelentik a különbséget.

Tüdőgyulladás: 1-3 hét a gyógyulás

A megfelelően kezelt pácienst akár 1-3 hét alatt gyógyultnak nyilváníthatják, a betegség elleni küzdelemben ugyanis számos körülmény játszik szerepet. Ilyen a hörgők öntisztuló képessége, amire például a dohányzás nagyon rossz hatással van. Ezért tart tovább a dohányosok esetében a kóros állapot lefolyása.

Érdekes, de tény, ha a betegség heves tünetekkel, magas lázzal, hidegrázással jár, a túlélés esélye jelentősen nő. A test ugyanis így jelzi, hogy az immunrendszer felvette a harcot a kórral és nagy valószínűséggel győzelemre áll.

Érdemes már a legenyhébb tünetek esetén megkezdeni a kezelést, kerülni a dohányzást, a tartós ágyban fekvést és időben átesni az influenza és a pnemococcusok elleni védőoltásokon.


close