Vazomotoros nátha

Az orrnyálkahártya aspecifikus – reflektorikus túlérzékenysége során a rohamszerűen jelentkező tüneteket számos hatások kiválthatják, így körültekintően kell eljárni a betegség esetében.

Az orrfolyást és orrdugulást általában valamilyen kórokozó, esetleg allergiás reakció váltja ki. Előfordul azonban, hogy az ilyen tüneteket produkáló beteg vizsgálata során semmilyen fertőzést nem lehet kimutatni, és allergén anyaggal sem érintkezett, mégis a klasszikus nátha tünetei kínozzák.

Ilyenkor beszélünk vazomotoros nátháról, ami akár hosszú hetekig képes egy megfázás vagy makacs allergia tüneteit produkálni.

Vazomotoros nátha okai

A vazomotoros nátha kialakulásának többféle oka is lehet. Felelőssé tehetők az erős vegyszerek vagy illóanyagok, akárcsak a zárt térben belélegzett dohányfüst, vagy a városokban tapasztalható erősen szmogos levegő, hőmérsékletváltozás, a páratartalom változása, alkohol, por, mechanikus irritáció – ezek ugyanis mind képesek gyulladásba hozni az orr nyálkahártyáját. De a hirtelen időjárás-változást is összefüggésbe hozták már a vazomotoros náthával.

Nem kizárható, hogy a betegség mögött valamilyen komoly fül-orr-gégészeti probléma áll, legyen az orrsövényferdülés vagy például orrpolip. Leginkább úgy lehet megkülönböztetni a légúti allergiától, hogy ebben az esetben elmarad a jellegzetes szem- és orrviszketés, illetve a kaparó torok érzése. Mivel nem hagyományos nátháról beszélünk, ha a tünetek mellett nincs levertségérzés, gyengeség, általános fájdalom, akkor szinte biztosan vazomotoros náthában szenvedünk. Erre utalhat az is, ha a tünetek hideg hatására jelentkeznek, mondjuk reggel az ágyból kikelve.

Vazomotoros nátha tünetei és kezelése

Az vazomotoros nátha esetében az orrlégzés gátolt, vagy akár teljesen el is dugulhat az orr, tüsszentési inger, tüsszögési rohamok, orrfolyás mellett. Többnyire vízszerű orrváladék jellemzi, átmenetileg szaglási zavar is jelentkezhet. A beteg tompának érzi magát, fejét nehéznek, emellett kényelmetlen teltségérzés is jelentkezhet. Az esetek többségében bakteriális felülfertőzés és szövődmény is kialakulhat.

A betegség kezelése attól függ, mi a kiváltó tényező. Az orr nyálkahártyájának vizsgálata után az orvosok tiszta képet kapnak arról, mi is zajlik a háttérben és ennek megfelelően rendelik el a kúrát. Ez lehet egyszerű gyógyszer vagy orrspray, de akár műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.


close