A láz és a fogzás

A fogzás nemcsak átvirrasztott éjszakákkal járhat, hanem hőemelkedéssel, lázzal is.

Az alábbiakban részletesen olvashat az első fogak megjelenését kísérő tünetekről, illetve a hőemelkedés és a láz kezeléséről.

Az első fogak megjelenésének tünetei

A tejfogak megjelenésének ideje egyénenként változó. Van olyan baba, akinek négy hónaposan bújik elő az első foga, de van olyan gyermek is, akinek csak nyolc hónaposan. Az is eltérő, hogy a fogzás milyen hatással van a babára. Előfordulhat, hogy az apró fogacskák szinte észrevétlenül jelennek meg, egymás után. Gyakran azonban az ínyben érzett fájdalom és feszítő érzés miatt a gyerekek ingerlékenyek és nyűgösek lesznek. Ilyenkor éjszaka többször felsírhatnak, nyugtalanul alszanak. Erőteljesebb lesz a nyálelválasztásuk, az étvágyuk megcsappan, a székletük pedig lazábbá válik.

Ismételt hőmérés

Számos egyéb tünet mellett a fogzó gyermeknél hőemelkedés is tapasztalható. A testhőmérséklet enyhe emelkedésekor általában nincs semmilyen teendője a szülőnek. Ilyenkor érdemes több alkalommal megismételni a baba testhőmérsékletének ellenőrzését. A hőmérséklet megállapításához a szülők mindig hőmérőt használjanak, a kézrátételes saccolás nem megbízható. A hőmérés történhet hónaljban, végbélben, fülben és homlokon. Végbélben való mérés esetén a hőmérő által mutatott eredményből le kell vonni 0,5°C-t.

Fogzó kisded lázcsillapítása

A fogzás időszakában a gyermek szervezete kiszolgáltatottabb, könnyebben elkaphat egyes fertőzéseket. Ebben az esetben többnyire már nem hőemelkedés mérhető, hanem láz.
38°C felett beszélünk lázról, amely már csillapítást igényel. A lázcsillapító gyógyszerek közül olyat kell választani, amely megfelel a gyermek életkorának. A kisgyerekeknek paracetamol, ibuprofen és amidazophen tartalmú lázcsillapító adható. (Szalicilsav hatóanyagú készítmény csak 10-12 éves életkor felett alkalmazható!) A néhány hónapos babák esetében praktikus a szirupos vagy a kúpos kiszerelést választani. Egyes kúpok nyugtatót is tartalmaznak, ami segíthet a fogzás miatt ingerlékeny baba lecsillapításában. Mindig a betegtájékoztatón feltüntetett meghatározás szerint kell adagolni a gyógyszert. Ettől csak akkor szabad eltérni, ha azt gyermekorvos rendeli el.


close