Az orrdugulás kezelése

Az orrdugulás kellemetlenségeivel már mindenki találkozott élete során. Legtöbbször a felső légúti fertőzések esetében találkozhatnak az orrdugulással, de egyéb okai is lehetnek, mint például az allergia, az orrsövény-ferdülés, vagy egyes gyógyszerek mellékhatása, melyek az orrnyálkahártya duzzanatát idézik elő.

A következőkben az orrdugulás okairól, és különböző típusainak kezeléséről olvashat.

A nátha okozta orrdugulás

Nátha esetén az orrnyálkahártya vérbősége fokozódik, a nyálkahártya duzzanat csökkent orrlégzéshez vezet. Ez a kellemetlen tünet az életminőséget nagyban rontja, és az egészséges alvást is zavarja. A nyálkahártya-duzzanat lohasztásában segítenek az érösszehúzódás révén ható orrcseppek, de ezek csak körülbelül 7 napig hatásosak, utána már maga az orrcsepp okoz orrnyálkahártya-gyulladást, illetve duzzanatot. A nyálkahártyában ugyanis a tartósabb használat hatására másfajta receptoron kezdi kifejteni hatását ugyanazon hatóanyag, és ezeken a receptorokon keresztül már nem érösszehúzódás, hanem tágulat alakul ki.

Az allergia okozta orrdugulás

Az allergia miatt az orrnyálkahártyában gyulladása jön létre, és a nyálkahártyát nyákos anyag vonja be. Sajnos sok esetben az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás allergiás asztmává fejlődik. Az allergia okozta orrdugulás enyhítésében rövid ideig alkalmazva ugyan hatásosak a hagyományos érösszehúzó orrcseppek, de a kezelés alapját az antiallergiás szerek jelentik. Ezek lehetnek antihisztaminok szájon át vagy orrcsepp, orrspray formájában adva. A cromoglikát tartalmú szerek szintén jó hatásúak, súlyos esetben pedig szteroid tartalmú orrspray illetve szájon át adott szteroid segíthet. Szóba jöhet még esetleg a deszenzibilizálás is.

Az orrsövény-ferdülés okozta orrdugulás

Súlyosabb panaszok esetében szükséges a sövény ferdeségének korrekciója, melyet műtéti úton végeznek el, hiszen ilyenkor már nemcsak orrdugulás, hanem következményes melléküreg-gyulladás, fülkürt-működési zavarok és tartós fertőzések jelentkezhetnek.

Gyógyszerek mellékhatásaként kialakuló orrdugulás

Egyes gyógyszerek szintén orrnyálkahártya-gyulladást okozhatnak, ilyenek a már említett orrcseppek, valamint egyes vérnyomáscsökkentők és a központi idegrendszerre ható gyógyszerek. Ezek fokozatos vagy azonnali elhagyása szükséges a panaszok megszüntetéséhez.


close