Láz

Láz akkor jelentkezik, ha a szervezet védekezőrendszerét fertőző (baktérium, vírus, gomba, protozoon) vagy nem fertőző (gyógyszer okozta, napszúrás következtében kialakuló, idegrendszeri történésre utaló, esetlegesen rosszindulatú vagy autoimmun) folyamatok igénybe veszik.

Az alábbiakban arról olvashat, hogy mit nevezünk láznak, melyek az esetleges szövődményei, illetve mi okozhat lázat.

Láz, azaz a szervezet védekező reakciója

A láz a test hőmérsékletének legalább 1°C –kal való megemelkedése – a kiindulási 36 és 36,9 °C-hoz viszonyítva. Maghőmérsékletnek nevezzük a fülben, illetve végbélben mért testhőmérsékletet. Ez az érték egy Celsius fokkal magasabb a hónaljban mért hőmérsékletnél, mivel a testfelszín a bőr kisereinek összehúzódása miatt hőcsökkentő hatással bír. Ezt figyelembe kell venni a láz mérésénél és annak elbírálásánál.

A lázas betegekben is tapasztalható a testhőmérséklet napi ingadozása. A speciális lázminták (lázkiugrás, visszatérő magas láz, folyamatos magas láz) utalhatnak a kórfolyamat eredetére, segítve a diagnózis felállítását, de nem feltétlenül perdöntőek.

A láz lehetséges szövődményei

Fokozottan kell ügyelni a lázcsillapításra, és már a hőemelkedés kezelésére is hat éves kor alatt, illetve olyan betegségek esetén, mint például az epilepszia, ahol a túl magas testhőmérséklet lázgörcsöt okozhat. Az átlagosnál veszélyesebb lehet a láz az időseknél, rossz fizikai állapotú, vérszegénységben és szívbetegségben szenvedőbeteges esetén.

Ez azért jelenthet problémát, mert a láz megemelkedett pulzust okoz, amely ilyen esetekben a keringés összeomlását is okozhatja. Veszélyes lehet a magas láz emellett cukorbetegség, légzőszervi betegséges esetén, illetve az anyagcsere folyamatok elégtelen működésekor. Ezekben a speciális esetekben még inkább figyelni kell a lázcsillapításra.

Mi okozza a lázas állapotot?

Lázat nem kizárólag a fertőző betegségek okozhatnak. Lázat idézhet elő például:

  • a pajzsmirigy túlműködése,
  • reumás betegségek (reumatoid arthritis, SLE)
  • gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa),
  • rosszindulatú folyamatok (limfóma, leukémia, stb.)

Szintén lázas állapotot idézhet elő az erős külső hőhatás: példa erre a napszúrás – a hőleadási képesség zavara – például túlzásba vitt szaunahasználat miatt.

A szervezet védekező reakcióját láthatjuk oltások után is, ebben az esetben természetesen az okot nem szükséges kezelni, a lázcsillapítás mellett egyéb beavatkozás nem szükséges. A láz csillapítását (tabletta, szirup vagy akár kúp formájában) az oltás beadását megelőző 30 percen belül már el lehet kezdeni.


close