Kinek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Az évenkénti influenza elleni védőoltást elsősorban azoknak javasolják, akikre a betegség szövődményei komoly veszélyt jelenthetnek.

Az alábbiakban az influenza elleni oltásról, a veszélyeztetett csoportokról kaphat bővebb információt.

Mi az influenza és az influenza elleni védőoltás?

Az influenza vírusfertőzés okozta felső légúti megbetegedés, cseppfertőzéssel, terjed, különösen a téli hónapokban. Pár napos lappangás után hirtelen gyengeség, láz, ízületi-, fej- és torokfájás, levertség jelentkezik. Körülbelül tíz napig tart, de a lábadozás hosszabbra is nyúlhat.

Az influenza tünetei és szövődményei súlyosak lehetnek, bizonyos csoportok különösen veszélyeztetettek. Az influenza elleni védőoltást a vírus mutálódása miatt minden évben újra be kell adni.

Kinek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Azoknál alakul ki nagyobb eséllyel szövődmény az influenzafertőzés következményeként, akik az immunrendszer gyengeségével járó, idült szív- és keringési, légzőrendszeri, vese- vagy anyagcsere-betegségben, daganatos betegségekben szenvednek, illetve az idősek és a kisgyermekek esetében is nagyobb a rizikó. Érdemes kérni az oltást azoknak, akik gyermekvállalásra készülnek.

A 60 év felettieknek, az egészségügyi, szociális intézményben ápoltaknak, és az ott dolgozóknak ajánlott a védőoltás. Fokozottan veszélyeztetettek azok is, akik nagyobb közösségben élnek, dolgoznak, tanulnak, ezért javallott a védőoltás a közellátási, oktatási feladatokat végzőknek, a kollégiumok lakóinak is. Ha a csecsemőnél bármilyen krónikus alapbetegség, immunhiány áll fenn, javasolható az oltás.

Mit kell tudni a H1N1 elleni oltásról?

Az új influenza 6 hónapos kortól 25 éves korig a legveszélyesebb, fokozottan fenyegeti a kismamákat és a krónikus betegségben szenvedőket. Nekik ajánlott a védőoltás beadása


close