Hasznos-e a szauna nátha ellen?

Az izzadás jótékony hatással van a szervezetünkre, de a betegség – legyen az nátha vagy influenza – leküzdésében közvetlenül nem segít. Szerepe a megelőzésben lehet fontos és rendkívül hasznos.

Az alábbiakban a szauna náthára gyakorolt hatásáról, a szaunázás helyes módjáról, a megelőzésben végzett szerepéről olvashat bővebben.

Mire jó a szauna?

A szauna használható immunerősítésre, salaktalanításra, méregtelenítésre. Nem csak a testnek tesz jót, de a kikapcsolódás a gőzben a lélekre is pozitív hatást gyakorol. A forróság hatására nő a bőr anyagcseréje, a megduzzadt felső, elszarusodott hámréteg könnyen ledörzsölhető a tusolóban, így bőrünk szép lesz. A meleg utáni hideg tusolás alatt a kitágult véredények egy pillanat alatt összehúzódnak, miközben a vér is könnyebben áramlik, így edzi az ereket.

A szív komolyan dolgozik, hiszen nagyobb igénybevételnek van kitéve, a gyorsabb keringés miatt a verejtékmirigyek kilökik a salakanyagokat. A nedves környezet jótékonyan hat a nyálkahártyára, a vízgőz segít kiüríteni a légzőrendszerben található kórokozókat, melyek így nem telepszenek meg, és ennek köszönhetően csökken a betegség rizikója. Rendkívül fontos hatása, hogy feszültség- és stresszoldó. A test egészére gyakorolt hatása erősíti az immunrendszert, így a betegségek nehezebben támadják meg szervezetünket.

Hogyan szaunázzak?

A szauna a kikapcsolódás forrása lehet, ne kapkodjunk. 8-12 percet töltsünk a melegben (ha nem bírjuk, inkább hamarabb jöjjünk ki), majd pár lépésnyi sétálgatás után álljunk a hideg zuhany alá. Tartsunk 5-10 perc szünetet, majd térjünk vissza a szaunába.

Háromszor ismételjük a kört, közben ne ússzunk, ne erőltessük meg magunkat. Bármilyen betegség fennállása esetén ki kell kérni az orvos véleményét a szaunázásról.


close